Home / TEMA DANA / SENZACIONALNA VEST- OVO SE JOŠ NIKAD NIJE DOGODILO! BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA I DOBIO SPOR: Bajer i Monsanto krivi – glisofat izaziva kancer..!

SENZACIONALNA VEST- OVO SE JOŠ NIKAD NIJE DOGODILO! BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA I DOBIO SPOR: Bajer i Monsanto krivi – glisofat izaziva kancer..!

Akcije nemačke hemijsko-farmaceutske kompanije Bajer pale su danas za više od 10 odsto, na najniži nivo u gotovo dve godine, nakon što je kalifornijski sud naložio Bajerovoj podružnici, Monsantu, da isplati 289 miliona dolara odštete.

Sud je prošle nedelje proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi glifosata, uključujući brend „roundup“, izaziva kancer, prenosi agencija Rojters.

Dvejn Džonson (46), baštovan i domar u jednoj američkoj školi, dobiće odštetu, nakon što je tužio kompaniju za oboljevanje od kancera i za neobaveštavanje o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje.

Postupak protiv Monsanta, koji je ove godine prešao u ruke Bajera za 63 milijarde dolara, samo je jedan „u moru“ od preko 5.000 sličnih slučajeva širom SAD.

Iz Monsanta su u petak najavili da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

„Današnja presuda ne menja činjenicu da je više od 800 naučnih studija potvrdilo da glisofat ne izaziva kancer“, navodi se u saopštenju Monsanta.

Akcije Bajera jutro su pale za 10,6 odsto na 83,48 evra.

U Evropi, Evropska komisija je u decembru obnovila dozvolu za korišćenje glisofata uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbednosti, iako su Nemačka i Francuska preduzele korake da blokiraju korišćenje tog herbicida za uništavanje korova.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …