Home / TEMA DANA / SI ZATRAŽIO OD VOJNOG VRHA KINE DA INTENZIVIRA PRIPREME ZA RAT

SI ZATRAŽIO OD VOJNOG VRHA KINE DA INTENZIVIRA PRIPREME ZA RAT

Anglojezična verzija kineskog lista South Morning Post objavila je da je Si Đinping zatražio od vojnog vrha zemlje da „intenzivira pripreme za rat“.

List precizira da je šef države pritom posebno ukazao da sve kineske jedinice i komande u čijoj su zoni odgovornosti Južno Kinesko more i Tajvan „moraju stalno podizati nivo svojih borbenih mogućnosti i usavršavati „reakcije na vanredne situacije“.

Naglasio je da apostrofirane jedinice i koamnde imaju „povećanu odgovornost jer se situacija u narednim godinama neće izmeniti“.

South Morning Post citira ove Sijeve reči:

„Moramo se skoncentrisati na pripreme za rat. Moramo imati u vidu sve moguće situacije i imati planove za dejstvovanje u vanrednim situacijama. Moramo podići svoju borbenu gotovost i izvođenjem zajedničkih i konfrontacionih vežbi. To je neophodno da bismo unapredili mogućnosti svojih vojnika i pripremili se za rat“.

Ministar odbrane Kine Vej Fenhea – koji je nastupio nakon šefa države – naglasio je da se njegova zemlja nikada neće odreći Tajvana.

Dodao je da su „izazovi suverenitetu Kine nad Tajvanom krajnje opasni“ i da mogu dovesti do vojnih dejstava.

Moskvoski vojni analitičar Boris Rožin smatra da sama logika suparništva sa SAD  tera Peking da i sam „povremeno zvecka oružjem“.

Po njegovoj proceni, Kina sada smatra da je dovoljno moćna da otvoreno demonstrira da je spremna da i vojnim sredstvima štiti svoje strateške granice i sfere uticaja, a i da „zračenjem vojne moći“ podržava svoju ekonomsku i političku ekspanziju u Evroaziji, Africi i Južnoj Americi“.

Rožin ukazuje da je Kina i prevelika i prejaka da bi je Vašington sabijao u okvire svog svetskog poretka koji se urušava, a i da je dovoljno mudra da zna se ni jedna smena `svetskog poretka` nije dodogila bez serije ratova ili svetskog rata.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …