Home / TEMA DANA / ŠPANSKI EKSPERT ŠOKIRAO SVET OTKIĆEM SCENARIJA ZA POČETAK VELIKOG RATA

ŠPANSKI EKSPERT ŠOKIRAO SVET OTKIĆEM SCENARIJA ZA POČETAK VELIKOG RATA

Vašington gubi poziciju hegemona, ustupajući mesto Evroaziji, koju su obnovile Rusija, Kina i Indija. U međuvremenu je Evropska unija očigledno postala slab igrač. Sjedinjene Američke Države se neće predati tako lako, zato će umirati, ubijajući druge.

Ovu za SAD neprijatnu dijagnozu odredio je i predstavio u svojoj novoj knjizi „Polifonični rekvijem za Zapad“ Augusto Samora, stručnjak za međunarodno pravo i međunarodne odnose, profesor na Autonomnom univerzitetu u Madridu i na Nacionalnom autonomnom univerzitetu u Nikaragvi, a takođe i gostujući profesor na nekoliko drugih univerziteta širom Evrope i Latinske Amerike.

U intervjuu za Sputnjik, istraživač je rekao da trenutni rast američke ekonomije može da prevari, jer se SAD zapravo nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Samora je istakao da je u prvim decenijama posle Drugog svetskog rata Sjedinjenim Američkim Državama pripadalo 50 odsto globalnog BDP-a. „To je jedina zemlja koja nije stradala od rata, a koja je, pored toga, uspela da završi milion poslova zahvaljujući njemu“.

„Trenutno američki udeo iznosi samo 18 odsto. Kina je već postala najveća trgovinska sila na svetu. Rusija je izgurala SAD sa mesta najvećeg izvoznika pšenice, a uskoro će je prestići i na tržištu izvoza ostalih žitarica“, rekao je španski stručnjak i istakao da je sadašnji državni dug SAD dostigao ogromnu cifru od 104 odsto BDP-a. „Moskva, Peking i Nju Delhi preuređuju čitavu ekonomsku, trgovinsku i geostratešku kartu Evroazije, uglavnom zbog razvoja trgovinskih koridora kao što su Novi put svile, Severni morski put i koridor između Rusije, Indije i Irana“.

Prema zapažanjima istraživača, ovo restrukturiranje ostavlja po strani SAD, zemlju koja se neće mirno predati. „Vašington ne razmatra nikakvu mogućnost mirnog sporazuma ili pregovora, zapravo sve izjave odatle aludiraju na vojni scenario. Njihov kompletni program odbrane ima za cilj unapređivanje vojne opreme koja će im omogućiti da u tome prevaziđu Kinu i Rusiju“, objašnjava Samora.

Sagovornik Sputnjika naglasio je da se Trampova naredba o povećanju broja brodova u ratnoj mornarici na 350, kao i namera da se poveća broj ratne avijacije za skoro trećinu, uklapaju u taj program.

„Amerikanci su razradili dva plana — da istovremeno napadnu i Rusiju i Kinu, a NATO bi u Evropi mogao da preuzme na sebe napad na Rusiju. Drugi plan je napad SAD na Kinu u Tihom okeanu“.

U tom kontekstu, stručnjak je izrazio razočaranje u postupke Evropske unije, koju SAD „cepaju“ na vojnom i geostrateškom planu.

„Verujem da će, ako se Alijansa ne oslobodi američkog jarma i ne postane nezavisan subjekat koji će razmotriti svoje odnose sa Rusijom i Evroazijom, Evropska unije, kao i celi Zapad, biti uništeni i nestaće sa međunarodne scene ako dođe do sukoba“, zaključio je Samora.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …