Home / TEMA DANA / Siniša Kovačević, Srbima: Idući u EU, ulazite u komfornu grobnicu, odričući se suvereniteta i slobode!

Siniša Kovačević, Srbima: Idući u EU, ulazite u komfornu grobnicu, odričući se suvereniteta i slobode!

Povodom previranja i raskola u Demokratskoj stranci Srbije Danas pokreće debatu o političkoj budućnosti desnice u Srbiji. Od naših sagovornika zatražili smo ocenu u kakvom je stanju desni politički spektar, te da li se on isključivo određuje kao „proruski i evroskeptični“. Zatim, da li desnicu određuje odnos prema monarhiji i republici. Konačno, da li je moguće na desnoj platformi ponuditi biračima i prepoznatljiv ekonomski program.

sinisa- kovacevic

– Kada govorim o desnici, mislim isključivo na prosvećenu desnicu, onaj građanski sloj koji se prostire od elitnih zemljoradnika i metalskih radnika do akademika, glumaca, univerzitetskih profesora, dakle svakako ne na one koji su u stanju da bace kamen na neistomišljenika, ili ga udare pajserom. Mislim na one sa istančanim osećanjem ljubavi prema otadžbini, sa svešću i odgovornošću prema sopstvenoj državi, sa izgrađenim emocionalnim stavom prema identitetu i prema vlastitom narodu.Takvi danas u Srbiji čine ubedljivu većinu svugde osim u državnim institucijama.

Još jedan od paradoksa demokratije i još jedan dokaz njene nesavršenosti, kaže za Danas Siniša Kovačević, reditelj i bivši funkcioner DSS, odgovarajući na pitanje kako vidi desni politički spektar. Dodaje da, ipak, u današnjem istorijskom trenutku bolji politički sistem ne postoji.

– A pošto u vašem pitanju pre prepoznajem zainteresovanost za stranke koje pripadaju ovom političkom korpusu, bojim se da je njihov značaj u ovom trenutku gotovo zanemarljiv. Dakle, insistiram na ovom delu sintagme „u ovom trenutku“. Već sutra može biti sasvim drugačije, u najavi su osnivanja nekih novih stranaka, redefinisanje postojećih i napokon, verovatno koaliciono okupljanje i grupisanje u jedan politički korpus, dodaje Kovačević.

Upitan da li se desnica u Srbiji isključivo određuje kao proruska i evroskeptična, on odgovara da se „desnica u načelu opredeljuje odnosom prema zaštiti nacionalnih interesa, vlastitom narodu i državi, vlastitim građanima, prema verskom i kulturnom nasleđu, odnosu prema porodici i pojedincu, identitetu i osećanju slobode, svetosti svojine“.

„Odnos prema Kini, Rusiji ili Novom Zelandu je tu potpuno irelevantan, načelno. U ovom trenutku, pored emocionalne konstante koja nas vezuje za Ruse i Rusiju, postoji još nekoliko razloga za takav stav – ekonomski interes, mogućnost izvoza u Rusiju bukvalno svega što Srbija proizvede, zatim ruski energetski potencijal od koga će zavisiti i Evropa, bar u naredna dva veka. Činjenica je da je tamo preko 80 odsto svetskih rezervi nafte i gasa, preko 90 odsto rezervi pitke vode, da je Rusija demokratski uređena država i na koncu, za mene nimalo nebitan podatak što na tlu Srbije nema neeksplodiranih ruskih kasetnih bombi i ruskog osiromašenog uranijuma. Ideja o otimanju dela teritorije niti je proklamovana u Moskvi niti je odande sprovođena u delo“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje da se evroskepsa svakako ne zasniva na odnosu prema evropskim političkim i kulturnim vrednostima na kojima smo i mi stvarali vlastiti politički i kulturni model, ne odnosi se na evropske radne i higijenske navike, na evropski odnos prema individualnim slobodama, zaštiti manjina i najnezaštićenijih slojeva društva, ne odnosi se na Getea i Mančester junajted, Bitlse i Sartra, Almodovara i Mikelanđela.

„Odnosi se na ulazak u jedan mega državni aparat sa izrazitom germanskom dominacijom, koji će vam propisivati jezičke standarde, način mišljenja i ponašanja, dimenzije šargarepe. Ulaskom u tog monstruma, kao i svi mali narodi, ulazite u komfornu grobnicu, odričući se suvereniteta i slobode. Uostalom, pitajte Mađare, Grke, Irce, Slovence, Bugare… kakav je život u grobu.“

Kovačević smatra da je bitka za monarhiste već izgubljena, ali da svakako treba organizovati „objektivan i pravičan referendum u kome će se monarhistima dati u narednih nekoliko godina dovoljno prostora da objasne sve komparativne prednosti društveno-političkog uređenja za koje optiraju. Govorim to sa pozicije ubeđenog republikanca, dakle i republikanci mogu pripadati prosvećenoj desnici“.

Naš sagovornik ističe da je samo na desnoj platformi moguć prepoznatljiv ekonomski program. „Samo na desnoj platformi takav program je i moguć. Srbija mora početi da proizvodi hranu, prehrambene proizvode, mora prodavati džem i voćni sok, mesnu prerađevinu, rakiju, odlično upakovano vino i kolač. Dakle, odmaći se od proizvodnje i prodaje sirovina, mora razvijati turizam, stvarati viškove iz proizvodnje… To, naravno, nije liberalni ili banditski kapitalizam, koncept stranih investicija po kome će nemački ili korejski kapitalista, kada isplati plate i poreze, profit odnositi u svoju zemlju. Jedno retorsko pitanje, gde ide profit iz Merkatora, u Lapovo ili u Ljubljanu.

To svakako nije snishodljivo ulagivanje strancu kome stipendirate svako radno mesto sa nekoliko hiljada evra, a onda strahujete hoće li fabriku za par godina demontirati i preseliti u jeftiniju Moldaviju ili Jermeniju, a vama ostaviti praznu halu da u njoj igrate fudbal sa ortacima iz kraja ili iz vlade, svejedno… Srbija mora proizvoditi i decu, jer nas nestaje, i svakako bar na dvadeset godina zabraniti prodaju zemlje strancima. Ergo, Srbija nije na prodaju!“

(Danas.rs)

Check Also

MEDVEDEV OBJASNIO RAZLOGE ZAŠTO JE MORAO DA ODE

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev objasnio je zašto je doneta odluka o ostavci vlade. On …