Home / U FOKUSU / REVOLUCIJA U LONDONU: Žestoki sukobi demonstranata i policije, ”Anonimusi” pokušali da zauzmu BBC (VIDEO)

REVOLUCIJA U LONDONU: Žestoki sukobi demonstranata i policije, ”Anonimusi” pokušali da zauzmu BBC (VIDEO)

Učesnici protesta “Milion maski”, u organizaciji aktivističkog pokreta “Anonimusi”, održanog u više svetskih gradova, sukobili su se s policijom u centru Londona i ispred Bakingemske palate.

anonimus 2

Demonstrantu su policajce gađali flašama i saobraćajnim znacima, a zatim polomili metalne barikade koje je postavila policija.

Uzvikujući “Jedino rešenje je revolucija!”, učesnici protesta pokušali su da upadnu u zgradu medijske kuće Bi-Bi-Si, ali ih je policija u tome sprečila, preneo je AFP.

Policija je privela petoro demonstranata zbog korišćenja pirotehničnih sredstava i napada na policajce.

Vaćina demonstranata nosila je maske s likom Gaja Foksa, poznatog i kao Gvido Foks, britanskog zaverenika koji je 5. novembra 1605. godine pokušao da digne u vazduh britanski parlament.

Maska s Foksovim likom postala je amblem “Anonimusa” i simbol nezadovoljnih ljudi, koji se bore protiv pohlepe i ekonomske nejednakosti.

Onlajn poklret “Anonimusi”, koji postoji od 2003. godine, poznat je po hakovanju sajtova, borbi za slobodan internet i za ukidanje cenzure.

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …