Home / TEMA DANA / SISTEM NUKLEARNE ODMAZDE “MRTVA RUKA” NE RADI – RUSI MORAJU PREVENTIVNO DA NAPADNU SAD I EU

SISTEM NUKLEARNE ODMAZDE “MRTVA RUKA” NE RADI – RUSI MORAJU PREVENTIVNO DA NAPADNU SAD I EU

Ukoliko SAD počne da razmešta svoje rakete po Evropi, nama ne preostaje ništa drugo, nego da odustanemo od defanzivne koncepcije uzvratnog udara i pređemo na koncepciju preventivnog-ofanzivnog udara, upozoravaju ruski stručnjaci.

Treba razmotriti proizvodnju termonuklearnih bombi superiorne snage (100+ megatona) kao i nastavak s daljnjim usvajanjem novih raketnih tehnologija.

Zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i topničkih nauka (RARAN), doktor tehničkih nauka, Konstantih Sivkov, istakao je da je kompleks automatskog upravljanja masovnim uzvratnim raketno-nuklearnim udarom ,,Perimetr” (koji se takođe naziva i ,,Mrtva ruka”) nesposoban da odgovori na zadatke koji se od njega zahtevaju.

,,U stanju je sprovesti u delo naredbu samo kada su u pitanju kopneni raketni sistemi i leteći raketonosači koji se nalaze u sistemu strateškog vazduhoplovstva. Međutim, kada su u pitanju podmornice strateške namene, koje se nalaze pod vodom, tu ,,Perimetr” ne može da izvrši naredbu koja bi dovela do plotunskog lansiranja balističkih raketa.

Osim toga, rakete koje se nalaze pod efektivnom kontrolom ,,Perimetra” kao što su npr. projektili u podzemnim silosima, mogu biti uništene u prvom talasu hipotetičkog nuklearnog udara na Rusiju. Ovo bi uništilo dobar deo kapaciteta koji su upotrjebljivi kada je u pitanju ovaj sistem, što dovodi do zaključka da ovaj sistem nije pouzdan kada je u pitanju maksimalna iskoristljivost oružja koje bi sudelovalo u odmazdi”, – istakao je Sivkov, a prenosi ruski internet portal ,,Ridus”.

U vezi sa ovim zaključkom gospodina Sivkova, neophodna je sveobuhvatna modernizacija ovog sistema komandovanja, u cilju efektivnog proširenja linija komunikacije prema svim delovima sistema u kompaktnom raketno-nuklearnom borbenom poretku.

,,Ukoliko američka elita proceni da bi izbegla totalno uništenje u eventualnom ruskom kontraudaru, oni vrlo lako mogu krenuti u avanturu i prvi napasti. To bi im osiguralo totalnu svetsku dominaciju, bez obzira na simboličan broj ljudi koji bi taj sukob preživeli”, – napominje Sivkov.

Nedavno je o problemima  sistema ,,Perimetr” govorio i bivši načelnik Glavnog štaba Raketne vojske strateške namene (1994-1996) general-pukovnik Viktor Jesin. On je izrazio opravdan strah da ,,Perimetr” može izgubiti svoju efektivnost posle izlaska SAD-a iz Sporazuma o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Cilj izlaska SAD-a iz Sporazuma o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa je da se na teritoriji Evrope razmeste balističke rakete srednjeg dometa.

,,U prvom udaru, Amerikanci pomoću ovih raketa mogu uništiti većinu naših raketnih instalacija u evropskom delu Rusije, a da ostatak presretnu pomoću protivraketnih sistema koji su usmereni na uzlazne putanje naših balističkih raketa”,- upozorava ruski general.

General Jesin je istakao da u osnovi ne treba samo modernizovati ovaj sistem nego i što je još važnije, promeniti statešku doktrinu upotrebe nuklearnih snaga: ,,Da budem iskren, mi u ovom trenutku nemamo efikasan odgovor na pojavu američkih raketa srednjeg dometa koje bi bile razmeštene u Evropi.

Ukoliko SAD počne da razmešta svoje rakete po Evropi, nama ne preostaje ništa drugo, nego da odustanemo od defanzivne koncepcije uzvratnog udara i prelaska na koncepciju preventivnog-ofanzivnog udara”, – odlučan je Jesin.

Kako je saopštio internet portal ,,Ridus”, među vojnim stručnjacima iz ove oblasti se svakodnevno razrađuju scenariji eventualnog masovnog nuklearnog rata između vojski SAD-a i Rusije.

Naprimer, dr Sivkov smatra, da će otvorenoj razmeni nuklearnih udara prethoditi duža konfrontacija konvencionalnim sredstvima. On predlaže da se na američke akcije odgovori na što agresivniji način, razvojem termonuklearnih bombi superiorne snage (100+ megatona) kao i punim zamahom u daljem osvajanju raketne tehnologije.

Check Also

UDARNO: Američki pukovnik najavio Bajdenov plan da započne rat sa Rusijom..!

Pukovnik američke vojske Mekgregor: Bajden može da otpočne rat NATO-a sa Rusijom uz pomoć Poljske …