Home / TEMA DANA / SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Turska odbacuje dolar i ubrzano gomila rezerve zlata- Nešto čekaju

SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Turska odbacuje dolar i ubrzano gomila rezerve zlata- Nešto čekaju

erdogan

Centralna banka Turske je brzo povećavala kupovinu zlata u toku proteklih meseci, zbog nepoverenja u Međunarodne monetarne fondove.“

Po izveštajima, investicije u zlato su dosegle vrh pošto su ministarski resori odbili da sarađuju sa MMF koji kontrolišu Rotšildovi.

Turska centralna banka je kupila skoro 30,4 zlata ove godine. Ovaj porast u kupovini je navodno izazvan državnim merama ciljanim ka diversifikaciji međunarodnih rezervi usled rastućih tenzija između Turske i njihovih tradicionalnih zapadnih saveznika, SAD i Evrope.

Pre godinu dana je predsednik Redžep Tajip Erdogan apelovao na tursku javnost da ušteđevinu drži u zlatu i da izbegava američki dolar, tražeći od centralne banke da podrži tu politiku.

Istovremeno je kurs valute turske lire opao za 15 odsto od početka oktobra. Ovaj pad neizbežno čini državnu valutu sve više neprivlačnom kao vid ušteđevine.

Većina tržišnih valuta u tranzitu je bila pod pritiskom ali je nesporazum Turske i SAD posle neuspešnog puča, pojačan restrikcijama za putovanje i vize, pojačao tržišne špekulacije.

U međuvremenu, globalna tražnja za zlatom nastavlja da opada. Ona je opala za 9% do 915 metričkih tona u trećem kvartalu ove godine, što je rekordno nisko još od 2009. godine. Pad je navodno prouzrokovan poremećajima u industriji nakita i nižim prilivima u fondove .

Ono što posebno privlači pažnju je i sporazum Turske sa Kinom i Rusijom da međusobna potraživanja vrše van zone dolara. Vrlo je verovatno da ovo Amerika neće tolerisati te da će se uskoro Erdogan naći na novim iskušenjima.

Analitičari ocenjuju da je definitivan razlaz Erdogana sa SAD izazvao neuspeo puč u režiji tajnih službi SAD. Takođe pouzdano se zna zna da su Erdoganov život sačuvale ruske tajne službe koje su mu javile za pripreme puča.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNO! „SLEDEĆE NEDELJE VANREDNA SITUACIJA U BEOGRADU“ DR KON: KREĆEMO NA ZAKLJUČAVANJE GRADOVA!

„Gledamo šta se dešava oko nas i vidimo ono što nas očekuje, ali se nadamo …