Home / TEMA DANA / SLOVENAČKI LOGORI ZA VOJNIKE JNA- SNIMCI MONSTRUOZNIH LIKVIDACIJA SRPSKIH VOJNIKA

SLOVENAČKI LOGORI ZA VOJNIKE JNA- SNIMCI MONSTRUOZNIH LIKVIDACIJA SRPSKIH VOJNIKA

Grupa pravnika formiraće Centar za dokumentovanje ratnih zločina u Sloveniji i Hrvatskoj. – Među dokazima i snimak ubistva vojnika na prelazu „Holmec“.

Veliki broj medija u regionu preneo je „Politikinu“ ekskluzivnu informaciju o podnošenju krivične prijave protiv bivšeg predsednika Slovenije Milana Kučana, kome se na teret stavljaju ratni zločini i razbijanje SFRJ. Ova prijava, koju je podneo advokat Dušan Bratić, sadrži niz detalja i dokaza, koji sada već predstavljaju istoriju, budući da je Slovenija proglasila svoju državnost 25. juna 1991, kada su otpočeli zločini.

– Uspeli smo da obezbedimo valjane dokaze za Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije. Imamo i imena neposrednih izvršilaca. Sve je više najbližih srodnika žrtava zločina u Sloveniji i Hrvatskoj, koji se javljaju i iz Severne Makedonije i BiH, radi podnošenja krivičnih prijava. Zato će uskoro grupa pravnika humanista formirati centar za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina na prostoru Slovenije i Hrvatske – kaže advokat Dušan Bratić.

U Sloveniji su krajem juna 1991. godine otpočeli oružani napadi na kasarne i druge objekte Jugoslovenske narodne armije, ali i isključenja vode i struje zgradama u kojima su živele porodice starešina JNA i otvaranje vatre od strane pripadnika Teritorijalne odbrane Slovenije na one koji bi iz zgrada pošli po hranu i vodu.

– Zgrade su minirane, a žena i dece starešina JNA izvođeni su na fingirano streljanje. Uzimani su taoci i formirani su koncentracioni logori, u kojima su smeštani i monstruozno mučeni uhapšeni i zarobljeni pripadnici JNA i članovi njihovih porodica – navodi Bratić.

Reč je o logorima „Dol”, „Kralj”, „Domžale”, „Dob” i „Pesnica”.

– Pripadnici TO Slovenije su u rudnik „Dol”, pri Hrasniku, dovozili starešine JNA i njihove žene i decu furgonima bez ventilacije i vezane ih spuštali u rudnička okna puna vode i gasova i tu ostavljali.

U logoru „Kralj” su 40 vojnika razdvojili po nacionalnoj pripadnosti, a onda se sadistički iživljavali nad mladićima Srbima, Makedoncima i Crnogorcima, tukli ih u gomili motkama, bejzbol palicama, metalnim šipkama, debelim šumskim lancima, opisivali na „uzorku“ vojnika kako će ih noću klati. Više vojnika su ubili metkom u potiljak, a potom ih utovarili u teretne vagone za Beograd, uz natpis „Stoka za Srbiju“ i prikačili za međunarodni voz Ljubljana–Beograd – navodi potresne detalje advokat Bratić.

Prijava se odnosi na ubistva 44 i ranjavanja 184 pripadnika JNA.

– Većina je ubijena streljanjem, pošto su položili oružje, ili mučki i na prevaru. Vojniku Milanu Tanaskoviću slovenački policajac je prišao na straži i tražio vatru za cigaretu, pa ga ubio. Na graničnom prelazu „Holmec“ streljani su vojnici Antonije Šimunović, Zoran Ješić i Goran Maletić, koji su se predali držeći belu zastavu, a deo događaja zabeležila je austrijska državna televizija ORF – navodi naš sagovornik.

Opisani su i događaji posle obaranja helikoptera JNA kod Ljubljane 28. juna 1991, kada su poginula trojica pripadnika vojske. Tadašnji ministar za informisanje, član Ratnog štaba Slovenije i doskorašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, odbio je da preda tela poginulih pilota, koja su deset dana bila izložena na ulici dok su se visoki funkcioneri Slovenije pored njih fotografisali.

– Predočeni primeri predstavljaju samo mali deo zločinačkog poduhvata. Ratni zločini u Sloveniji, s obzirom na prethodno planiranje, vojnu strategiju i naređenja koja su dolazila od najvišeg političkog rukovodstva na čelu sa Kučanom, imaju kolektivni karakter – navodi Bratić.

Ističe da je Kučan 3. jula, posle odlučne akcije jedinica Ratnog vazduhoplovstva JNA, odmah zatražio primirje i naredio svojim snagama prekid vatre.

– Uprava bezbednosti JNA je presrela razgovor između Milana Kučana i ambasadora SAD u Beogradu, u kojem Kučan bukvalno cvili i moli ga da izdejstvuje prekid akcija avijacije JNA. Govorio je: „Ako ne zaustavite ludo vazduhoplovstvo, mi ćemo kapitulirati i svi pobeći u Austriju“ – govori naš sagovornik.

Usledila je akcija „američke diplomatije“, pa je državni vrh Jugoslavije prekinuo slamanje oružane pobune i secesije Slovenije. Snimak razgovora o tome čuva se u Arhivu Ministarstva odbrane Srbije.

Zločinci moraju odgovarati čitavom čovečanstvu

– Milan Kučan je lučonoša iskonstruisanog rata i teških razaranja i stradanja na ovim prostorima. Takvi postupci ne smeju ostati nekažnjeni i to je jasna moralna i pravna obaveza koja proizlazi iz ženevskih konvencija koje su propisale obavezu svim državama potpisnicama da sve prekršioce pozovu na odgovornost, bez obzira na državljanstvo.

Upravo ta odredba i njena ideja utkana je u osnovu takozvane univerzalne jurisdikcije, koju pored Srbije poznaju i druge evropske zemlje. Te povrede ne zastarevaju i zbog toga će, u ime čovečnosti, svi izvršioci najtežih zločina kad-tad morati da odgovaraju, ne samo građanima bivše Jugoslavije, već i čitavom čovečanstvu. Put nekažnjavanja, vodi ponavljanju istorije, sa još težim posledicama – ističe advokat Dušan Bratić.

Aleksandra Petrović (Politika.rs)

Check Also

PAROVIĆ: BOR I MAJDANPEK POSTAJU KINESKI GRADOVI! EVO ŠTA SE DEŠAVA.. (VIDEO)

Saopštenje predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića u kom iznosi svoj saznanja o uništavanju sveukupne …