Home / TEMA DANA / ŠOK I POMETNJA U PRIŠTINI: TAJNA PUTINOVA PORUKA POSLE KOJE JE HARADINAJ POVUKAO SPECIJALCE!

ŠOK I POMETNJA U PRIŠTINI: TAJNA PUTINOVA PORUKA POSLE KOJE JE HARADINAJ POVUKAO SPECIJALCE!

„Odmah povucite snage sa severa Kosova ili ćete osetiti ruski bes“. Ovako je glasila tajna poruka ruskog predsednika Vladimira Putina Ramušu Haradinaju i ostalim ekstremistima u Prištini nakon jučerašnjeg brutalnog upada šiptarskih specijalaca u sve četiri srpske opštine na severu Kosova.

U divljačkoj akciji, izvedenoj pod paravanom borbe protiv kriminala, uhapšene su 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti (uglavnom pripadnici kosovske policije), nekoliko ljudi je povređeno, među njima i ruski diplomata.

Putinovo direktno upozorenje isporučeno je Haradinaju diplomatskim kanalima i umnogome, uz reagovanje pojedinih zapadnih zemalja i čvrstu reakciju Srbije, uticalo je da se tokom dana smiri situacija koja je pretila da u potpunosti izmakne kontroli.

– Pored upada specijalaca na sever Kosova i brutalnog privođenja Srba, uz korišćenje dugih cevi i besomučnu pucnjavu, Putina je šokirala informacija da je kosovska policija napala i pretukla i ruskog diplomatu, pripadnika Unmika. Usledila je brza reakcija koju u Prištini nisu očekivali – otkriva sagovornik iz diplomatskih krugova u Beogradu i dodaje da je ruski predsednik poručio i da njihove službe imaju imena svih koji su učestvovali u divljačkoj akciji, tako da niko neće proći nekažnjeno.

Uz Putina, koji je reagovao tajnim kanalima, oglasili su se u oštrom tonu i drugi ruski zvaničnici javnim osudama akcije Prištine. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da zvanična Moskva smatra upad kosovskih specijalnih snaga novom provokacijom s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

Konstantin Kosačov, prvi čovek Međunarodnog komiteta ruske dume, rekao je da Moskva zahteva da svi koji su bili deo nezakonite akcije snose posledice i budu strogo kažnjeni.

Da se Rusija ozbiljno uključila u ovaj problem, svedoče i reči koje je juče izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

– Sada se jedna velika sila, Rusija, uključila u to, i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati i nemali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas – naveo je Vučić.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe da je podrška Rusije Srbiji očigledna i od nemerljivog značaja.

– Primeri Sirije i Ukrajine, recimo, pokazuje da su oni velika, moćna sila s kojom niko ne može da se igra – zaključuje ona.

Krasnoščenko je nešto kasnije pušten i prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde su mu konstatovane ozbiljne povrede.

Kfor je reagovao sramnim saopštenjem u kom je naveo da se ne meša u policijske akcije u obračunu s kriminalom i da im je akcija najavljena.

On dodaje da nedvosmislen način na koji se izvodi akcija.

– Tolika brutalnost, tolika teatralnost, ogromne snage koje predstavljaju prekomernu upotrebu sile imaju nešto drugo za cilj. To je da pokažu da Haradinaj, Tači i Veselji kontrolišu kompletno Kosovo i Metohiju, da tom ogromnom silom izazovu uznemirenost kod Srba – istakao je Čović.

Reagovao i ambasador Čepurin
– Upad kosovskih specijalaca u delove severa KiM koje naseljavaju Srbi je krajnje opasan i kosi se sa svim postojećim dogovorima – navodi se u njegovom saopštenju.

Stanković: Prešli su granicu

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je reakcija ruske države ozbiljna i primerena situaciji.

– Rusija neće tolerisati divljanje Albanaca i mučenje i ponižavanje svojih građana u međunarodnim misijama. Drugo, varvarizam albanskih naoružanih hordi zla dodatno će podstaći Rusiju da uloži uticaj na stopiranje bilo kakvog daljeg oblika legitimizacije kosovske lažne države u međunarodnim okvirima. Treće, Putin kao kredibilan svetski lider zna šta treba da učini ne bi li dokazao kosovskim teroristima prerušenim u političare kako Rusija tretira one koji ugroze njene građane. Mislim da su Šiptari jako blizu da pređu tu granicu ili su je već prešli – naglasio je Stanković.

Ruski diplomata povređen i uhapšen

Ruski diplomata koji službuje u okviru Unmika Mihail Krasnoščenko povređen je prilikom intervencije albanskih specijalaca, a potom je i uhapšen.

– Pretukli su ga i priveli kako bi se, najverovatnije, dodvorili onima koji su celu akciju odobrili– objasnio je juče predsednik Vučić.

Mlaka reakcija EU, bruka od saopštenja Kfora

Povodom operacije hapšenja Srba na severu Kosova portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je da operacije kosovske policije moraju da budu u skladu sa zakonom.

– Pridržavanje vladavine prava, uključujući i pretpostavku nevinosti, ono je za šta se EU snažno zalaže. Policijske operacije moraju da donesu poverenje u zakon u svim zajednicama. One moraju da jačaju, a ne da slabe napore u cilju normalizacije – izjavila je Kocijančićeva.

Čović: Pažljivo su birali dan

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da se upad jedinica ROSU mogao očekivati i da ovo nije prvi put.

– Mislim da se primenjuje slična tehnologija, samo što se biraju određeni termini. Sada je izabran termin, dan nakon obraćanja predsednika Srbije u Skupštini. Mi ne znamo koja su lica uhapšena, a kada vidimo za šta se sumnjiče, može da se diskutuje na temu borbe protiv kriminala – kaže Čović.

Hronologija upada na sever

5.45 Zvuci sirena odjeknuli severnim delom Kosovske Mitrovice. Tada je i počeo upad šiptarskih specijalaca na sever Kosova, iz tri pravca. Do zuba naoružani specijalci krenuli su u Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Čuli su se i pucnji, a Srbi su masovno izašli na ulice

6.10 Medijima objavljuju da je cilj akcije hapšenje srpskih pripadnika kosovskih policijskih snaga

7.10 Predsednik Vučić izdao naređenje i proglasio stanje pune borbene gotovosti svih jedinica Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP Srbije

7.30 Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da je cilj akcije ROSU zastrašivanje i izazivanje panike među Srbima na KiM

7.45 Narod se masovno okupio na ulicama Severne Mitrovice

7.50 Vučić pokreće intenzivne diplomatske aktivnosti

8.35 ROSU uhapsila 13 Srba i Bošnjaka, kasnije se brojka popela na 23, među kojima je najviše policajaca

8.35 Srbi kod Zubinog Potoka podigli improvizovane barikade

8.40 Specijalci napadaju Srbe na ulasku u Zubin Potok, zatim pokušavaju da uđu u to mesto i probiju živi zid

8.40 Funkcioneri i članovi Srpske liste koji su bili u Beogradu zbog sednice parlamenta o KiM uputili se hitno ka Kosovu

9.10 ROSU šok-bombama probija barikadu u srpskom selu Zupce kod Zubinog Potoka, sve vreme pucajući. Srbi su prestravljeni, deca zatvorena u kućama. Pripadnici ROSU peške obilaze selo

9.15 Počinje sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

9.30 Ranjeno dvoje Srba u pucnjavi u Zubinom Potoku, ROSU srpske barikade razbija šok-bombama, ispaljeno 200 metaka

10.27 U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena aktivnost oklopnih vozila

10.30 Vučić ističe da posedujemo dokaze da su jedinice ROSU pucale na Srbe u Zubinom Potoku

10.40 Obraćanje predsednika Vučića u Skupštini Srbije poslanicima i građanima

11.50 Ranjeni u Zubinom Potoku dovezeni u bolnicu u Mitrovici

12.00 ROSU se povukla iz Zubinog Potoka

12.20 Prvo reagovanje sa zapada

12.55 Predsednik Vučić potvrdio: „Povlače se specijalne snage sa severa Kosova“

13.15 Misija UN na Kosovu saopštila da se ruski državljanin kojeg su privele kosovske specijalne policijske snage tokom jutrošnje operacije nalazi u bolnici.

14.05 Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio za sredu u podne protest Srba sa KiM u Kosovskoj Mitrovici

14.25 Mig-29 Vojske Srbije u niskom letu nadleteo Novi Pazar u pravcu Kopnene zone bezbednosti

15.55 Kosovska policija saopštila je da je uhapšeno i suspendovano 19 policajaca i da su silom uklonili barikade i pretresli kuće

15.33 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …