Home / TEMA DANA / ŠOK U KREMLJU, PUTIN SPREMA ČISTKU U VLADI: Prvi leti Medvedev?!

ŠOK U KREMLJU, PUTIN SPREMA ČISTKU U VLADI: Prvi leti Medvedev?!

Ruski predsednik Vladimir Putin (65) najavio je odmah nakon istorijske pobede na izborima u nedelju da će mu jedan od prvih koraka biti velika čistka u vladi, a spekuliše se da će iz nje prvi leteti njegov naočigled najbliskiji saradnik i prijatelj premijer Dmitrij Medvedev.

Američki list Blumberg objavio je kako je još pre nekoliko meseci postalo očigledno da Medvedev ne ispunjava Putinovu viziju o ekonomskom napretku zemlje, te da stvari između dugogodišnjih saveznika baš i ne štimaju.

Blumberg: Na mesto Medvedeva bi mogli čelnica Banke Rusije Elvira Nabijulina, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ili ministar trgovine i industrije Denis Manturov
Zato je navedeno kako se može očekivati da će predsednik, ako bude osvojio četvrti mandat, što se sada i dogodilo, „sigurno za premijersku fotelju tražiti snažnijeg menadžera, sposobnog da udahne novi život u državnu posrnulu kasu“.

– Medvedev je suviše blag, ali i liberalan, a jasno je da je Putinu sada važnija nacionalizacija nego slobodno tržište – ističe Blumberg i otkriva kako se može očekivati da će premijersku poziciju preuzeti čelnica Banke Rusije Elvira Nabijulina, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ili aktuelni ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Osim toga, izvori bliski Kremlju tvrde da Putin i Medvedev u poslednje vreme nisu ni u najboljim privatnim odnosima, te da je premijer suprotno svim običajima predsedniku veoma kasno poslao poruku u kojoj mu je čestitao pobedu u nedelju. Uz to, ona je bila prilično rezervisana.

– Medvedev je bio taj koji je za vreme predsedničkog mandata od 2008. do 2012. praktično čuvao tu fotelju Putinu i za to vreme promenio zakon po kom je mandat lidera zemlje trajao četiri godine. Zato sada traje šest, što će Putinu omogućiti da vlada do 2024. – podseća izvor iz Kremlja i dodaje da Putinova najava rekonstrukcije vlade može da obuhvati i mnoge druge ministre od njih 32, koliko ih ima u vladi Rusije.

Inače, zapadni mediji ističu da će ruskom predsedniku ipak najveći izazov u novom mandatu biti da zemlju iščupa iz ekonomske krize, ali i da očuva svoju politiku i posle 2024. Zato uveliko spekulišu da li će se on usuditi da izmeni i ustav, po kom trenutno nije moguće da se kandiduje više od triput za poziciju predsednika ili će pak tražiti adekvatnu zamenu za sebe i nastaviti da vlada iz senke.

Putin je u nedelju osvojio rekordnih 76,7 odsto podrške.

Ko je siguran, a kome se drma fotelja u kabinetu

Igor Šuvalov, prvi zamenik premijera (od 2012) – neizvesna pozicija

Sergej Prihodko, šef osoblja (od maja 2013) – neizvesna pozicija

Dmitri Kozak, zamenik premijera (od 2012) – neizvesna pozicija

Arkadi Dvorkovič, zamenik premijera za industriju i energetiku (od 2012) – očekuje se da će biti reizabran

Dmitri Rogozin, zamenik premijera za odbranu i svemirsku industriju (od 2012) – ostaje u vladi

Vladimir Kolokolcev, ministar unutrašnjih poslova (od 2012) – neizvesna pozicija

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova (od 2004) – ostaje u vladi

Sergej Šojgu, ministar odbrane (od 2012) – ostaje u vladi

Anton Siluanov, ministar finansija (od 2011) – ostaje u vladi

Maksim Oreškin, ministar ekonomskog razvoja (od 2016) – neizvesna pozicija jer je od 2012. Rusija zamenila dva funkcionera na toj poziciji

* eventualne promene na ostalim funkcijama manje će uticati na političku sliku zemlje

Check Also

ĐORĐEVIĆ: VUČIĆ POTPISAO 48 SPORAZUMA SA TZV. KOSOVOM- NEKA IH POKAŽE JAVNO AKO SME

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju …