Home / TEMA DANA / ŠOK U SVETSKOJ JAVNOSTI, ZAPAD ZANEMEO: Rusi ispalili 26 krstarećih raketa koje su putovale 1.500km preko NATO baza, probivši sve PVO sisteme, a da ih pritom niko nije ni video! (VIDEO)

ŠOK U SVETSKOJ JAVNOSTI, ZAPAD ZANEMEO: Rusi ispalili 26 krstarećih raketa koje su putovale 1.500km preko NATO baza, probivši sve PVO sisteme, a da ih pritom niko nije ni video! (VIDEO)

Piše, Jevgenij Saltikov

500

Ratni brodovi Kaspijske flote VMS Rusije naneli su raketni udar po objektima terorističke grupacije “Islamske države” u Siriji. Ta novost izazvala je istinski šok u svetskoj javnosti. Rusija je prvi put udarila krstarećim raketama po realnom neprijatelju koji se između ostalog nalazi na udaljenosti od skoro 1. 500 kilometara od mesta ispaljivanja raketa. Blago rečeno, zaprepašćenje su odmah izazvale dve činjenice. Prvo – radi se o primeni Vojno-morske flote Rusije kada to niko nije očekivao. Jer je pre toga po “Islamskoj državi” udarala borbena avijacija Ruske Federacije koja je bazirana u sirijskoj Latakiji. Drugo, udar po teroristima naneli su brodovi Kaspijske flote. Neki uopšte nisu znali da Rusija tamo ima išta ozbiljnije od pograničnih čamaca, a drugi, ako su i pretpostavljali takvu varijantu razvoja događaja, mislili su da udar može biti nanet iz Sredozemnog mora, gde se sada nalazi komandni brod Crnomorske flote – Gardijski raketni krejser “Moskva”. Dakle, šta stoji iza ovog uistinu istorijskog događaja?

Demonstracija sile i mogućnosti

Zašto ipak Kaspijska flota, a ne RK “Moskva”? Stvar je u tome da se u naoružanju komandnog broda Crnomorske flote nalaze teške protivbrodske rakete, čija je namena potapanje avionosaca. Po kopnenim ciljevima takvo oružje ne dejstvuje. U sastavu same Kaspijske flote sada se nalaze mali raketni brodovi (MRK) nove generacije, koji su naoružani novim udarnim raketama kompleksa “Kalibar” i više su orjentisani za dejstvo po obalskim ciljevima. Komandni brod Kaspijske flote, raketni krejser “Dagestan” i tri MRK serije 21631 – „Uglič“, „Grad Sviяžsk“ i „Velikiй Ustюg“ ispalili su raketni plotun od 26 krstarećih raketa 3M14 po 11 ciljeva “Islamske države”, koji su se nalazili na razdaljini od 1. 500 kilometara na teritoriji Sirije. Ranije su takvim napadom mogle da se pohvale samo VMS SAD. Prema mišljenju vojnog stručnjaka Dmitrija Litovkina, tim plotunom mi ne samo da smo pokazali celom svetu na šta je sposobna savremena vojno-morska flota Rusije, nego smo i natrljali nos Sjedinjenim američkim držvama čija sredstva radarskog praćenja nisu mogla da isprate ovaj masovni raketni napad.

Maršruta leta raketa prolazila je preko teritorije Irana koja je pokrivena sa svih strana još od vremena sankcija povezanih sa iranskim nuklearnim programom, a takođe i preko Iraka, gde se nalaze američke vojne baze.

“Ni Turska, gde se nalaze američki kompleksi PVO “Patriot”, ni sami Amerikanci, jednostavno nisu primetili da je pored njih prošlo 26 krstarećih raketa. Oni su prošli kroz protivvazdušnu odbranu NATO pakta kao mač kroz plastični štit” – pojasnio je Litovkin.

Vatra iz glavnog “Kalibra”

Kakve su to rakete, koje su neprimećene od strane PVO naših, kako ih sada zovu “zapadnih partnera”, prošle 1. 500 kilometara i uništile 11 ciljeva terorista u Siriji?

Osnova udarnog naoružanja grupe brodova VMF Rusije koji su napali bojevike “Islamske države”, predstavlja raketni kompleks „Kalibr-NK“, koji je predviđen za uništenje u uslovima vatrenog i radioelektronskog protivdejstva površinskih brodova i podmornica različitih klasa i tipova, a takođe i kopnenih stacionarnih i ograničeno pokretnih ciljeva sa ranije poznatim koordinatama. Ispusni kontejner može biti snabdeven sa osam raketa različitih tipova i klasa.

Po teroristima su udarili raketama 3M14. Težina njene bojeve glave može iznositi od 250 do 450 kilograma, a daljina leta – od 1. 500 do 2. 600 kilometara. Raketa je stvorena na bazi krstareće rakete podvodnog baziranja koja je razrađena još krajem osamdesetih godina, koja je ulazila u sastav nuklearnog odvraćanja. Od tada su je modernizovali i sada ona predstavlja svojevrstan obrazac savremenog visokotehnološkog oružja.

Reklamna akcija

Prema mišljenju Dmitrija Litovkina, uspešni eksperiment bojeve primene svih tipova oružja koje Rusija primenjuje u borbi sa “Islamskom državom” u Siriji, pored vojno-političkog značaja ima i veoma očigledan demonstrativni efekat.

„I Su-34, i te rakete i bombe, kojima se uništavaju objekti bojevika, i raketne komplekse „Kalibr“ mi prodajemo u izvoz. Sada će svi inostrani naručioci videti na šta je zaista to oružje sposobno u bojevim okolnostima” – zaključio je vojni stručnjak.

Pogledajte video:

(Prevod sa Vesti.ru, Fondsk)

Check Also

NOGO ZATRESAO JAVNOST: SNIMAK IZ SATA VELjE NEVOLjE ĆE SRUŠITI VUČIĆA! (VIDEO)

Aleksandar Vučić se nalazio s Veljom Nevoljom u stanu svoje ljubavnice – voditeljke Katarine Šišmanović, …