Home / TEMA DANA / ŠOK U VAŠINGTONU: SWIFT odbija da isključi Rusiju – POČINJE NEZAMISLIV OBRAČUN

ŠOK U VAŠINGTONU: SWIFT odbija da isključi Rusiju – POČINJE NEZAMISLIV OBRAČUN

SWIFT sistem, koji osigurava prenos finansijskih poruka između svih banaka sveta, neće isključiti Rusiju uprkos zapadnim sankcijama. U političkom sukobu između Rusije i Zapada, SWIFT zauzima neutralan položaj, rekao je direktor SWIFT-a Gotfrid Lajbrant.

SWIFT sistem će stoga ostati neutralan u sukobu između Rusije i Zapada i neće Rusiju isključiti iz sistema finansijskih plaćanja zbog sankcija, rekao je direktor Gotfrid Lajbrant na poslovnom forumu SWIFT-a u Moskvi, prenosi RBC.

“Pitanje isključivanja Rusije iz SWIFT finansijskog sistema nije vredno toga, a naš stav ostaje nepromenjen: mi smo neutralna strana koja obezbeđuje interkonekciju korisnika i čija je svrha da služi globalnoj finansijskoj industriji,“ rekao je Lajbrant.

SWIFT je proglasio svoju neutralnost još 2014. godine, kada je pitanje isključivanja Rusije iz ovog sistema pokrenuto po prvi put nakon državnog udara u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Rusije sa Krimom. “Naša misija je da budemo globalni i neutralni provajder usluga,“ navela je tada ova kompanija u svom saopštenju.

Evropski parlament i Savet EU su razmotrili takvu mogućnost u kontekstu sankcija u vezi sa ukrajinskom krizom, ali je menadžment SWIFT-a eventualno isključenje Rusije smatralo veoma izazovnim za ugled kompanije i naglasili su da neće doneti takve odluke pod uticajem političkog pritiska.

Ipak, Zapad i dalje veruje da je isključivanje Rusije iz međubankarskog sistema moguće.

U avgustu 2017. godine, Ruska nacionalna komercijalna banka (RNCB) i Tempbank su isključene iz SWIFT-a, nakon što je vlasnik relevantnog softvera odbio da sarađuje sa njima zbog američkih sankcija. RNCB, koja posluje na Krimu, izjavila je da taj potez neće uticati na njihov rad, jer je ta banka poslovala samo unutar Rusije.

U januaru je zamenik premijera Arkadij Dvorkovič priznao da bi isključenje iz SWIFT-a moglo stvoriti velike probleme ruskom bankarskom sistemu. Ako se to desi, rekao je on, ruske banke bi morale preći na zastarelu tehnologiju, ali bi se i zapadne kompanije suočile sa ozbiljnim problemima.

Početkom aprila 2018. godine, SAD su usvojile novi paket antiruskih sankcija, koje su postale najstrožije od 2014. godine. Ubrzo nakon toga, Vašington je najavio spremnost da pripremi nove sankcije u bliskoj budućnosti kako bi kaznio Rusiju zbog podrške sirijskoj vlasti. Rečeno je da se Moskva sprema za niz teških mera, uključujući i isključenje iz SWIFT-a. Sam ovaj finansijski sistem se nalazi u Belgiji i nije u skladu sa američkim zakonom. Međutim, šanse da Vašington uspe u tome da isključi Rusiju ostaju visoke.

Da bi se suprotstavila takvoj pretnji, Rusija razvija svoj vlastiti analog SWIFT-u, koji bi se koristio unutar zemlje. Sistem je nazvan Sistem finansijskih komunikacija Banke Rusije (poznat po ruskim inicijalima kao SPFS). 13. aprila je Rostec (državna korporacija za pomoć razvoju, proizvodnji i izvozu napredne tehnologije) najavio da se prebacuje na SPFS.

SWIFT predstavlja Društvo za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije. Sistem je osnovan 1973. godine. Dans SWIFT ujedinjuje više od 10.000 bankarskih i finansijskih organizacija u 210 zamalja i obrađuje oko 1,8 milijardi poruka godišnje.

Webtribune.rs

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …