Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: SAD spremaju osvetu Moskvi zbog napada ruskih specijalaca u Siriji..

UDARNA VEST: SAD spremaju osvetu Moskvi zbog napada ruskih specijalaca u Siriji..

SAD su spremne da upotrebe silu protiv Rusije u Siriji, i već su upozorile Moskvu o tome, izjavio je pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel u pisanoj izjavi kongresnom odboru za spoljne poslove.

Mičel je dodao da su ruski plaćenici navodno pokušali da napadnu američke vojne položaje u Siriji, te da će na ovo SAD adekvatno odgovoriti, izveštavaju danas ruski mediji.

“U narednim danima i nedeljama će SAD i naši saveznici oslabiti i poraziti Islamsku državu, podržati stabilnu Siriju i ograničiti zlonamerni uticaj Irana,“ nastavio je on.

Pomoćnik državnog sekretara je tvrdio da se sukob u Siriji može rešiti samo putem takozvanog Ženevskog formata koji poziva Rusiju da se pridruži pregovorima i da povede sirijsku vladu.

Nakon uspeha Astana formata koji uključuje Rusiju, Iran i Tursku, SAD pokušavaju da ponovo pokrenu Ženevski format kako bi povratili svoj politički uticaj u tom sukobu.

U međuvremenu, predsedavajući Predstavničkog doma SAD-a, Ed Rojs, tvrdio je da je raketi udar na Siriju 14. aprila, pod vođstvom SAD-a, bio “legalan i opravdan.“ On je takođe zapretio Siriji dodatnim udarima.

“SAD i naši saveznici su imali opravdanje za preduzimanje ograničene vojne akcije protiv Bašara al Asada u odgovoru na njegovu varvarsku upotrebu hemijskog oružja. Nadamo se da je sirijski diktator shvatio poruku. Ako nije, ne sumnjam da će biti još dodatnih vojnih udara,“ rekao je Rojs na saslušanju za spoljne poslove.

On je istakao da je Vašingtonu potrebna strategija kako bi dobio “političko rešenje koje ide dalje od Asada kako bi obezbedili trajni mir.“

Webtribune.rs

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …