Home / TEMA DANA / ŠOKANTAN PREOKRET I NOKAUT ZA RUSE! NOVA VLAST U NEMAČKOJ RUŠI „SEVERNI TOK 2“?!

ŠOKANTAN PREOKRET I NOKAUT ZA RUSE! NOVA VLAST U NEMAČKOJ RUŠI „SEVERNI TOK 2“?!

„Financial Times“ je opisao politički kurs liderke nemačke Partije zelenih, Annalene Berbock.

Nakon dolaska „Zelenih“ na vlast, Berbock će pooštriti politiku prema Kini i Rusiji, i reformisati finansijska pravila u EU. Berbokova retorika znači raskid sa umerenim kursom nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Zeleni“ će ublažiti ograničenja budžetskog deficita i nivoa javnog duga u EU. Evropske zemlje su potpisale pakt o stabilnosti i rastu, prema kojem budžetski deficit ne može premašiti 3% BDP-a, a nacionalni dug – 60% BDP-a.

Nemačka je dugo bila čuvar ove politike, ali je u „koronavirusnoj krizi“ Brisel zamrznuo ograničenja državnog duga. To je bilo potrebno kako bi vlade EU mogle uzimati kredite na teret nacionalnog duga i rešavati pandemijske probleme.

„Glavna lekcija krize je da štednja može ugušiti ekonomiju. Nemačka i Evropa moraju ponovo postati pokretačka snaga inovacija“, kaže Berbock.

Partija „zelenih“ lobira za skupe energetske projekte sa sumnjivom profitabilnošću. Berbock predlaže da se „zelena“ ekonomija finansira na račun nacionalnog duga, koji već puca po šavovima u Evropi.

Političarka se zalaže za uvođenje uvoznih kvota za kinesku robu i sankcije protiv ljudi iz najužeg kruga predsednika Rusije, i optužuje nemačku vladu za meku liniju prema Moskvi i projektu „Severni tok 2“.

„Trebali bismo težiti dijalogu sa Rusijom gde je to moguće, ali pokazati čvrstinu tamo gde je to potrebno“, rekla je Berbock u intervjuu za francusko izdanje „Le Monde“.

Sjedinjene Države već dugo rade na onemogućavanju strateškog približavanja Berlina i Moskve. Ovo objašnjava pritisak na tranzit gasa i Severni tok 2, zajedno sa pokušajima da se primene pristupi američkih sankcija u Nemačkoj.

Slično je i sa Kinom. Vašington ne krije da je glavni cilj blokiranje kontakata između Berlina i Pekinga.

Po svojim vrednostima, „Zeleni“ su stranka koja je najviše orijentisana na Ameriku.

Međutim, u intervjuu pred izbore za Bundestag možete reći šta god želite.

Osnovni dokument u Nemačkoj neće biti Berbokova retorika, već koalicioni sporazum. Podrška „Severnom toku 2“ rešenje je dogovoreno na svim nivoima koje se ne može napustiti bez gubitka obraza i velike političke krize u Berlinu.

Takođe je važno da „Zeleni“ mogu formirati novu vladu samo sa članovima moderne „velike koalicije“, odnosno sa CDU/CSU ili SPD.

(Webtribune.rs)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …