Home / TEMA DANA / SPECIJALNO PAKOVANJE ZA RUSIJU I KINU: Zapadni Balkan “ulazi” u EU i pre nego što uđe u EU?

SPECIJALNO PAKOVANJE ZA RUSIJU I KINU: Zapadni Balkan “ulazi” u EU i pre nego što uđe u EU?

Grupa od 12 država članica EU želi da zapadnobalkanska šestorka učestvuje na godišnjim samitima EU i pre nego što se priključe Uniji, piše danas Rojters.

Nakon godina zanemarivanja Zapadnog Balkana i usled rastućeg uticaja Rusije i Kine u regionu, Evropska komisija spremna je da sutra obelodani plan prema kome bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu prve koje će se priključiti EU do 2025. godine, naveo je Rojters.

Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka žele da na godišnjim samitima EU učestvuju i lideri zapadnobalkanske šestorke, ističe se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Prema predlogu tih država, koji je predat Evropskoj komisiji krajem januara, traži se da ministri sa Zapadnog Balkana učestvuju na sastancima EU koji se tiču zaštite životne sredine, zdravstva, saobraćaja i spoljne politike.

Ukidanje troškova rominga za mobilne telefone za oko 18 miliona građana Zapadnog Balkana trebalo bi, takođe, da bude razmotreno, navedeno je u dokumentu. To su mere koje ne koštaju, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrument povećanja imidža EU u regionu, ističe se u predlogu 12 zemalja Unije.

Zatraženo je da zvaničnici EU mnogo češće posećuju Zapadni Balkan, preneo je Rojters.

Nemačka, koja najviše u EU izdvaja sredstva za zemlje kandidate, oprezna je što se tiče prijema zapadnobalkanske šestorke, jer smatra da najpre treba da se obezbede vladavina prava i da se iskoreni organizovani kriminal i korupcija, prenosi Rojters.

Nemačke diplomate strahuju da bi moglo doći do ponavljanja greške iz 2007. godine kada su se Uniji priključile Rumunija i Bugarska, a mnogi zvaničnici EU veruju da su one ušle u EU pre nego što su bile spremne i imale probleme sa korupcijom i oslabljenim pravosuđem.

Bugarska, koja predsedava Savetu Unije do 30. juna, kao jedan od prioriteta vidi priključivanje svojih suseda Uniji, i biće domaćin samita EU u Sofiji, u maju.

I Velika Britanija, iako izlazi iz EU, podržava težnje zapadnobalkanske šestorke da se priključi EU i biće domaćin okupljanja članica EU i predstavnika Zapadnog Balkana u julu, navela je britanska agencija.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …