Home / U FOKUSU / SPREMA SE OPŠTI HAOS? PENTAGON TVRDI DA ORUŽJE NIJE NjIHOVO A KURDI OPTUŽUJU: Turska je odgovorna za obaranje ruskog Suhoja!

SPREMA SE OPŠTI HAOS? PENTAGON TVRDI DA ORUŽJE NIJE NjIHOVO A KURDI OPTUŽUJU: Turska je odgovorna za obaranje ruskog Suhoja!

Kurdske snage samoodbrane iz Afrina poručile su povodom pogibije pilota oborenog ruskog aviona u Idlib da je svima jasno ko podržava teroriste. Oni navode da su snage ISIS u Idlibu opkoljene i da mogu dobiti podršku jedino iz Turske.

Posle poruke Moskve da će utvrditi ko je teroriste naoružao sistemima zemlja-vazduh ekspresno se oglasio i Pentagon tvrdnjom kako SAD nisu snabdevale partnere u Siriji oružjem tog tipa.

Portparol Kurdskih snage samoodbrane iz Afrina Rejzan Hedu kaže da Kurdi izražavaju iskreno saučešće ruskom narodu povodom pogibije pilota.

– Ja kao zvanični predstavnik kurdskih snaga samoodbrane iz Afrina pre svega želim da izrazim saučešće ruskom narodu povodom pogibije pilota oborenog ruskog aviona u Idlib. Čini mi se da je svima jasno ko podržava ove terorističke organizacije. Organizacije u Idlibu opkoljene su i mogu da dobiju podršku jedino iz Turske – rekao je Hedu.

Prema njegovim rečima, odredi naoružanih grupacija koje se bore protiv sirijske armije u provinciji Idlib istovremeno učestvuju u ofanzivi na Afrin na strani turske armije.

– Ruski pilot je poginuo od ruke terorista, stradanje Kurda na rukama je istih tih terorista. Neophodno je ujediniti se u borbi protiv njih i njihovih pokrovitelja. Zapalili smo sveće u čast ruskog pilota, kao što palimo sveće u čast naših poginulih Kurda – rekao je Hedu.

I Sjedinjene Američke Države tvrde da nisu snabdevale partnere u Siriji oružjem tipa zemlja-vazduh.

Vašington poručuje da će analizirati informaciju o tome da je ruski avion Su-25 oboren iz pokretnog raketnog kompleksa ovog tipa, saopštio je predstavnik Pentagona Erik Pehon.

Predstavnik Pentagona je naveo da su SAD usredsređene na borbu protiv ISIS zajedno s partnerima u Siriji.

– SAD nisu isporučivale partnerskim snagama u Siriji nikakvo naoružanje tipa ‘zemlja-vazduh’ i ne nameravaju to da čine ni ubuduće – rekao je Pehon.

On je naveo da su u geografskom smislu američke operacije orijentisane na borbena dejstva protiv ISIS u istočnoj Siriji.

– Procenićemo zasnovanost ovih saopštenja da bismo zaštitili bezbednost svojih partnera iz koalicije – rekao je Pehon komentarišući incident s ruskim avionom.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …