Home / TEMA DANA / Sprema li se „Majdan“ u Srbiji?! Šta znači povlačenje ukrajinskog ambasadora i rusko upozorenje..

Sprema li se „Majdan“ u Srbiji?! Šta znači povlačenje ukrajinskog ambasadora i rusko upozorenje..

desnicari ukrajina fasisti nacisti

Ukrajina je pozvala svog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča na hitne konsultacije u Kijev, nakon skandaloznih izjava ovog diplomate.

Aleksandrovič je tvrdio da Putin koristi Srbe kako bi pokrenuo novi rat na Balkanu i uništio Evropu. Pored toga, Aleksandrovič je rekao da Rusi podstiču srpske dobrovoljce da odlaze u Ukrajinu kako bi tamo ratovali.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin kao zvaničan razlog naveo je konsultacije „o poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika“.

Posle intervjua BIRN-u, u kom je rekao da Rusija koristi Srbiju i da obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince, državni sekretar Ivica Tončev pozvao je Vladu u Kijevu da ambasadoru „ukažu na nedopustivost takvog ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinuđen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima“.

Izjave ukrajinskog ambasadora poklopile su se sa upozorenjem šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je pre nekoliko dana izjavio da se u Srbiji sprema ukrajinski scenario.

On je naveo skorašnju posetu američkog izaslanika Brajana Hojt Jia kao primer pritiska na Beograd, da se odrekne svih veza sa Rusijom.

Lavrov podseća da su slične izjave stizale i iz EU 2004. godine kada se u Kijevu odvijao prvi „Majdan“.

– Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor – ili sa Rusijom ili sa Evropom – dodao je Lavrov.

Istraživali smo da li povlačenje ruskog ambasadora i njegove skandalozne izjave imaju veze sa upozorenjem koje je stiglo iz Moskve i da li je to „probni balon“ za početak nekog novog nivoa i vida pritiska na Srbiju.

Naš poznati novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski izjavio je za portal SrbijaDanas.com da povlačenje ukrajinskog ambasadora nije u direktnoj vezi sa upozorenjem na ukrajinski scenario.

– Ukrajinski ambasador se nalupetao svega i svačega. Prekršio je pravila Bečke konvencije o ponašanju diplomata. Naše ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će prvi njegov ovakav nastup značiti da mu otkazujemo gostoprimstvo. Da bi Ukrajina to izbegla, oni su ga povukli.

Lazanski smatra da je Aleksandrovič “klinac” koji je zalutao u diplomatiju ili jednostavno želi da stekne poene kod Amerikanaca.

Na naše pitanje da li izjave ukrajinskog ambasadora mogu biti “probni balon” zapadnih centara moći naš sagovornik kaže da je Aleksandrovič ipak ipak išao na ličnu promociju.

– Hteo je da se pokaže kao veliki Ukrajinac, napadajući Rusiju na našem terenu, ali je naše Ministarstvo spoljnih poslova dobro i pravovremeno odreagovalo, poručujući da ako tako nastavi, moraće da se seli iz Beograda – kaže Lazanski i dodaje – Aleksandrović se verovatno neće više ni vraćati. Biće zamenjen nekim drugim ambasadorom.

(Srbija Danas)

 

Check Also

PRVO ĆE BITI PROGLAŠENA TRAMPOVA, PA BAJDENOVA POBEDA, POTOM ĆE POČETI OBRAČUNI PO GRADOVIMA..

Autor: Sergej MARKOV Sjedinjenim Državama se približava najoštrija politička kriza. Evo najverovatnijeg scenarija te krize. 1. …