Home / TEMA DANA / SPREMA SE HAOS: Makedoniji preti građanski rat!?

SPREMA SE HAOS: Makedoniji preti građanski rat!?

Više makedonskih udruženja, bliskih opozicionoj partiji VMRO-DPMNE, ponovo pozivaju na građansku neposlušnost kojom će se suprotstaviti nasilničkoj politici aktuelne vlade Zorana Zaeva uperenoj protiv makedonskog naroda, preneo je portalalb.

Reč je o Građanskoj inicijativi „Tvrdokorni“, Ujedinjenim snagama (FBM), pokret „Rebirth“ i makedonski Svetski kongres, a njihova poruka je da će neposlušnost trajati narednih nedeja i meseci, sve dok se vlast u Makedoniji ne vrati svom narodu.

Makedonija menja ime?

Najavili su da će građanima dostaviti uputstva o tome kako da se ponašaju tokom izražavanja građanske neposlušnosti.

Iz Građanske inicijative „Tvrdokornit“ je saopšteno da je građanska neposlušnost usmerena protiv unutrašnjih snaga, stranaka i organizacija i pojedinaca koji, kako kažu, rade na nestanku makedonske nacije.

Inače, ova inicijativa aktuelnog i bivšeg premijera, Zorana Zaeva i Nikolu Gruevskog, smatra izdajnicima, a predsednika Đorđa Ivanova kukavicom.

Ta inicijativa je u proleće 2017. protestovala protiv albanske platforme, a 22. novembra protiv zakona o jeziku.

Poslanici VMRO-DPMNE ne vraćaju se u parlament

Poslanička gupa najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE odlučila je na današnjem sastanku koordinacije da njeni poslanici neće učestvovati u budućem radu Skupštine, sve dok se ne stvore uslovi za demokratsko funkcionisanje parlamenta, izjavio je lider te stranke Kristijan Mickoski.

Mickoski je rekao da je tu odluku doneo partijski vrh jer se i dalje u pritvoru nalazi nekoliko poslanika te stranke, koji su osumnjičeni za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka zbog učešća u neredima koji su se dogodili 27. aprila prošle godine u Sobranju, kada je za predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela izabran Albanac Taljat Džaferi.

Mickoski je rekao da su poslanici ujedinjeni u ovoj odluci.

„Poslanička grupa VMRO-DPMNE, poslanici koji su na slobodi, sa izuzetkom nezakonito pritvorenih, zajednički učestvuje u odlučivanju. Kao i uvek do sada poslanička grupa VMRO-DPMNE jedinstvena je i ujedinjena i svi zajedno stojimo iza ovih stavova“, rekao je Mickoski novinarima u parlamentu, preneli su makedonski mediji.

Ocenio je da u ovom trenutku ne postoji demokratski ambijent za rad u parlamentu, jer je, kako je rekao, 12 odsto poslaničke grupe VMRO-DPMNE u pritvoru.

On je ponovio stav Ombudsmana da su prilikom njihovog hapšenja kršena ljudska prava.

Podsetio je da je Ombudsman 28. novembra rekao da prilikom pritvaranja nije poštovana činjenica da poslanici imaju imunitet, kao i da je utvrdio da policijski službenici nisu poštovali proceduru pritvora.

“ Ako se osoba koju hapse pozove na imunitet policija je dužna da obustavi proceduru , a više je nego jasno da da su vlasti prekršile proceduru, što zahteva sankcije za nezakonito lišavanje slobode“, ustvrdio je Mickoski.

To je, kako je rekao, dokaz da u Makedoniji postoji klasični politički progon i zloupotreba institucija prema svima koji misle drugačije.

„Slika nedemokratskog okruženja zaokružena je činjenicom da su i desetine drugih u pritvoru s izmišljenim optužbama za terorizam i bez ikakvog pravnog argumenta. Vlasti moraju da biraju između reformi i perspektive, političkog progona i obračuna sa protivnicima“, rekao je lider VMRO-DPMNE.

Zakon o albanskom kao zvaničnom ponovo nije usvojen

Zbog nedostatka kvoruma makedonski parlament ponovo nije usvojio predloženi Zakon o upotrebi jezika o kojem je rasprava započeta krajem prošle godine.

„Komisija za evropska pitanja i Zakonodavni odbor nisu dostavili dodatne predloge pošto nisu usvojeni amandmani kojim se predviđaju izmene i dopune ovog zakona. Ali pošt je jasno da nemamo kvorum, glasanje će se održati u četvrtak“, izjavio je predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi.

Za usvajanje ovog zakona koji uvodi albanski jezik u službenu upotrebu u Makedoniji, treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju.

Makedonski mediji tvrde da parlament ima potrebnu većinu za usvajanje pomenutog zakona, ali da zbog obaveza neki poslanici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sednici.

Napominje da predloženi zakon nije usvojen iako su i neki poslanici albanske opozicije bili spremni da ga podrže.

Makedonska opozicija nije bila prisutna, a lider najuticajnije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski je ranije danas najavio da ova stranka u znak protesta zbog hapšenja nekolicine svojih poslanika neće prisustvovati skupštinskim zasedanjima.

VMRO se, inače, protivi usvajanju Zakona o jeziku, koji, između ostalog, će omogućiti da albanski prvi put bude korišćen kao zvanični jezik u makedonskoj vladi, u govornom i pisanom obliku, a isti tretman će imati i u parlamentu i drugim organima centralne vlasti.

Zvanična upotreba albanskog jezika formulisana je kao „jezik koji govori više od 20 procenata stanovništva“.

Takođe će se primeniti na sve vodeće državne institucije i u lokalnim zajednicama u kojima živi više od 20 posto pripadnika albanske manjinske zajednice.

Albanski jezik neće se koristiti na novčanicama i na uniformama vojske.

Što se tiče policijskih uniformi, zdravstvenih radnika i vatrogasaca, albanski jezik će se kao zvanični jezik koristiti samo u opštinama u kojima živi više od 20 odsto pripadnika albanske manjine.

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …