Home / TEMA DANA / SRBIJA NABAVLJA NAJMODERNIJI IZRAELSKI PVO SISTEM- „GVOZDENU KUPOLU“!?

SRBIJA NABAVLJA NAJMODERNIJI IZRAELSKI PVO SISTEM- „GVOZDENU KUPOLU“!?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za „Džeruzalem post“ najavio je veliku nabavku naoružanja od Izraela koje će učvrstiti našu vojno neutralnu poziciju i odvratiti svakog od pomisli da napadne našu zemlju.

Kako se saznaje, na spisku za nabavku nalaze se avioni i napredni sistemi PVO, „Ajron dom“ odnosno „Gvozdena kupola“ – najmoderniji sistem koji štiti ceo Izrael od opasnosti sa zemlje, a posebno iz vazduha.

Praktičnu primenu ovaj moćni PVO sistem pokazao je presretanjem na desetine projektila koje su Palestinci uputili iz Pojasa Gaze.

Vučić je za izraelski list na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacija i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka „neće biti mala isporuka“.

KVALITETNO ORUŽJE

Inače, sistem „Gvozdena kupola“ važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa.

Prema podacima koje daje proizvođač, potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja neprijateljske rakete da bi sistem reagovao i lansirao projektil za presretanje.

Izraelska vojska je saopštila da je sistem pogodio 84 procenta ispaljenih projektila tokom osmodnevnih sukoba u Pojasu Gaze u novembru 2012. godine.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan u izjavi navodi da je ovo dobra vest.

– Izraelci proizvode veoma kvalitetno i efikasno oružje.

Pored toga što imaju veliko iskustvo u prilagođavanju oružja konkretnim borbenim okolnostima jer su manje ili više kao država uvek u nekim kriznim ili ratnim sučeljavanjima.

Teško je precizirati kakva kupovina oružja za Srbiju je u pitanju, ali kako predsednik Vučić kaže da je veća količina u pitanju, moguće je da se radi o više vrsta naoružanja i opreme – poručuje Karan.

VIŠESTRUKA KORIST

Kako navodi potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, to bi bilo od strateškog značaja.

– Nabavka „Gvozdene kupole“ od Izraela učvrstila bi dodatno odnose Srbije, kako sa Izraelom tako i sa SAD.

Podrška Izraela u međunarodnoj areni je jako značajna i u velikom broju slučajeva put do Vašingtona vodi preko Izraela.

Bezbednosna saradnja sa Izraelom bi učvrstila našu geopolitičku poziciju i obezbedila da održimo u punom kapacitetu našu politiku vojne neutralnosti – zaključuje Marinković.

Ono što je srpsko naoružanje nabavilo do sada

NORA-B52

Koristi se za opštu vatrenu podršku sopstvenim jedinicama
Osnovno naoružanje nore je top 155mm sa cevi dužine 52 kalibra, ugrađen u kupolu

LAZAR 3

Oklopno vozilo, točkaš za različite aplikacije i misije

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja za gađanje ciljeva na zemlji, kao što su lako oklopljena vozila, logistička vozila, komandna mesta i neprijateljska sila

MILOŠ

Višenamensko oklopno borbeno vozilo

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinici za specijalne operacije

(Mediji)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …