Home / AKTUELNO / POSLEDNJA VEST: DRŽAVA KOJA JE MEĐU PRVIMA PRIZNALA NEZAVISNO KOSOVO, PONIŠTILA PRIZNANJE

POSLEDNJA VEST: DRŽAVA KOJA JE MEĐU PRVIMA PRIZNALA NEZAVISNO KOSOVO, PONIŠTILA PRIZNANJE

Sijera Leone poslednja je država koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, javlja Tanjug.

Ta agencija je navela da je to saopštio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se nalazi u službenoj poseti toj zemlji.

Naznaku da uskoro sledi još jedno povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova juče je dao predsednik Srbije, koji je u vašingtonu izjavio “da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova”.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

“Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN”, rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

“To znači da Kosovo više nema većinu u UN”, rekao je Dačić Tanjugu.

On je naveo da je ovo “otpriznavanje” nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008 godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

“Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

(Tanjug)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …