Home / TEMA DANA / SRBIJA PRED TEŠKOM ODLUKOM- DA LI ĆE POSTATI LOGOR ZA IZBEGLICE IZ SIRIJE? Evo šta Srbe čeka posle zatvaranja granica…

SRBIJA PRED TEŠKOM ODLUKOM- DA LI ĆE POSTATI LOGOR ZA IZBEGLICE IZ SIRIJE? Evo šta Srbe čeka posle zatvaranja granica…

SRBIJA PRED TEŠKOM ODLUKOM! Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da bi se u slučaju potpunog zatvaranja granica od strane Austrije i Slovenije Srbija našla u teškoj situaciji i da bi tako svakog dana oko 6.000 izbeglica bilo zarobljeno u zemlji! Glavne korake, ipak doneće Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić nakon sednice službi bezbednosti.

ograda- zica- zid- logor

– Kada bi se zatvorile granice, Srbija bi za pet dana imala 20.000 ili 30.000 migranata više, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

– Mi ne možemo da prihvatimo da je to rešenje, zato što kod nas uđe 8.000 ljudi, a možemo 2.000 da prosledimo. Mi bismo za pet dana u takvoj situaciji imali između 20.000 i 30.000 ljudi i zato tražimo rešenje od Evrope – rekao je Stefanović i izjavio da će Srbija u tom slučaju sprovesti neophodne mere.

Prema rečima portparola UNHCR- a Melite Šunjić na granicama je mirno, bez indicija za priliv novog talasa izbeglica. Kako navodi, izgbeglička situacija se odvija regularnim tokom, uobičajenom rutinom koja ne preti da će izrasti u novu izbegličku krizu.

– Danas nam je stigao izveštaj iz Preševa, prema kojem je, u ovom trenutku, situacija sa prilivom izbeglica mirna. Dokaz tome je demantovanje Austrije i Slovenije da će zatvoriti granice – navodi portparol UNHCR.

Ona kaže da će Visoki komesar za izbeglice Antonio Gutereš danas otputovati u Preševo, da bi lično sagledao trenutnu situaciju na granici, nakon čega će poslati detaljan izveštaj.

– Posle njegove posete imaćemo detaljne informacije o tome da li se priliv izbeglica povećao ili smanjio i da li postoji pretnja od nove izbegličke krize s kojom smo se suočili pre nekoliko meseci – objašnjava Šunjić.

Prema podacima UNHCR- a, u toku prethodnog dana je na makedonskoj granici registrovano 6.557 izbeglica, dok je iz Srbije na hrvatsku granicu stiglo njih 6.490, a na mađarsku samo 15. Na granici sa Slovenijom registovan je 5.261 migrant, dok se Balkana njih ukupno 6.319 uputilo ka granici sa Austrijom. Melita Šušnjić kaže da je ovo uobičajeno stanje.

Broj izbeglica koji preko austrijsko-slovenačkog prelaza Špilfeld pristiže u takođe Austriju svakodnevno raste. Prema najnovijim informacijama jutros je oko 06.00 sati u prihvatni centar na prelazu Špilfeld bilo više od 3.800 osoba, saopštila je policija, koja navodi da na slovenačkoj strani čeka daljih 3.600 na prelaz u Austriju.

migranti- azilanti- izbeglice- ograda- zid

U proteklih 24 sata zabeleženo je oko 3.000 prelazaka granice, a policija ukazuje da je to “snažan rast”, koji će se nastaviti. Čuvari reda ističu da je obezbeđeno dovoljno sredstava za transport i ukazuju da trenutno nemaju detaljne informacije o stanju u prihvatilištu za azilante u slovenačkom pograničnom prostoru.

U ponedeljak uveče zbog velikog broja izbeglica bilo je probelma sa daljim transportom u prihvatne centre u druge pokrajine i do austrijsko-nemačke granice. Tako je oko 18 časova 5.000 izbeglica čekalo na slovenačkoj strani granice za prelazak u Austriju.

I pored teškoća u toku 24 sata austrijske vlasti uspele su da prebace oko 3.000 migranata, navodi policija.

(Telegraf.rs, Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …