Home / TEMA DANA / Srbiji spremili KRVAVI prevrat: Udaraju na nas zbog Putinovog projekta od 11,4 milijarde evra

Srbiji spremili KRVAVI prevrat: Udaraju na nas zbog Putinovog projekta od 11,4 milijarde evra

vucic
Amerika sprema prevrat u Srbiji i još nekoliko zemalja kako bi sprečila realizaciju Putinovog i Erdoganovog projekta „Turski tok“, koji bi drastično smanjio energetski uticaj Vašingtona i omogućio da se Evropa energetski i osamostali.

Ovo dramatično upozorenje izneo je američki energetski ekspert Vilijam Engdal, koji decenijama istražuje planetarne sukobe koji izbijaju zbog nafte i ostalih energenata, a između ostalog je predvideo i krvavo Arapsko proleće.

Razlog je jasan: Vašington nikako ne želi da dozvoli snabdevanje Evrope gasom iz Rusije i pojačavanje Putinovog uticaja na evropskom tlu. Osim „Turskog toka“, imperativ je zaustavio i „Severni tok“, projekat koji realizuju Rusija i Nemačka.

Na meti američke pesnice, upozorava Engdal, naći će se sve zemlje priključene rusko-turkom gasovodu: Turska, Mađarska, Bugarska i Srbija, a potencijalno i Češka.

Engdal u tekstu pod nazivom „Turska, Rusija i interesantna nova geopolitika na Balkanu“ objašnjava da se Vašingtonu nikako ne sviđaju rusko-turska saradnja i izgradnja „Turskog toka“, kao ni priključenje drugih država tom projektu.

– Značaj ovih ugovora o prihodnom gasu i nuklearnoj energiji Rusije sa Mađarskom, Srbijom, Bugarskom i Turskom užasnuo je Vašington – tvrdi on i posebno apostrofira saradnju Sofije i Beograda:

– Bugarski premijer Bojko Borisov početkom jula objavio je da će potipsati sporazum o tranzitu gasa preko rusko-turskog gasovoda. Potpisao je i sporazum sa Srbijom, koja će na kraju dobiti 10 milijardi kubnih metara plina preko ruskog „Gasproma“.

Zaključak Engdala je da će se Srbija i sve ostale zemlje koje planiraju priključenje rusko-turskom gasovodu naći na listi kandidata za „demokratske“ promene.

Politički analitičar Branko Radun objašnjava da to znači da bi Amerika podstrekivala demonstracije, proteste, slabljenje vlasti, pa i moguće državne udare.

– Videli smo u slučaju Arapskog proleća kako Amerika brani svoje interese u oblasti energetike. Imali smo onda i dešavanja u Ukrajini. Cilj je da se država enormnim pritiskom natera da odustane od nečega što Americi ne odgovara, u ovom slučaju „Turskog toka“. Setimo se izjave Klintonovog savetnika za energetiku da SAD nisu bombardovale Srbiju zbog Albanaca, već zato što se nalazi usred energetskih i transportnih puteva – navodi Radun.

Da je upravo to šablon po kome Amerika radi, potvrđuje i stručnjak za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

– „Južni tok“ je propao zbog pritisaka, a svi stručnjaci veruju da je iza toga bila Amerika. „Turski tok“ je njegova alternativa i vidimo da je Mađarska potpisala, a sporazum između ove zemlje i „Gasproma“ daje nadu da će gasovod proći i kroz Srbiju. Nažalost, istorija pokazuje da sve čarke počinju oko energije, pa tako možemo opet da budemo kolateralna šteta energetskog sukoba Evrope i SAD, sa jedne, i Rusije, s druge strane – zaključuje Savić.

– Amerikanci svoje interese uvek sprovode izazivanjem nemira, na kraju ratom. Odavno je zacrtano da će 2017. doći do definitivnog razgraničenja interesnih sfera SAD i Rusije. Ovo nam je upozorenje – kaže Slavko Nikić, bivši obaveštajac.

Srbija Danas / Srpski telegraf

 

 

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ: U TOKU JE OBRAČUN IZMEĐU VUČIĆA I NEBOJŠE STEFANOVIĆA (VIDEO)

Gost emisije “Bez ustručavanja” bio je advokat i nekadašnji ministar MUP-a, Božo Prelević koji je …