Home / TEMA DANA / SRBIJO, OVO TI JE KONAČAN USLOV ZA ULAZAK U EU! BRISEL POSLAO PAKLENI DOKUMENT- OČEKUJEMO POTPIS!

SRBIJO, OVO TI JE KONAČAN USLOV ZA ULAZAK U EU! BRISEL POSLAO PAKLENI DOKUMENT- OČEKUJEMO POTPIS!

Beograd nastavlja da bude angažovan u dijalogu sa Prištinom i uzdržano je odgovorio na takse koje su uvele prištinske vlasti, konstatovano je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U izveštaju Evropske komisije ističe se da će zvanični Beograd morati da uloži velike napore i doprinese pozitivnoj atmosferi u kojoj će se stvoriti uslovi za pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, kako bi obe strane mogle da nastave svoj evropski put.

Uz podsećanje da je održano nekoliko sastanaka na visokom nivou između šefice diplomatije EU Federike Mogerini, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, u izveštaju je naglašeno da je rad na dijalogu prekinut u novembru 2018. godine, kada su prištinske vlasti donele odluku o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Po pitanju sprovođenja obaveza iz Briselskog sporazuma, u delu izveštaja koji se tiče normalizacije odnosa Beograda i Prištine se navodi da je došlo do pune primene sporazuma o pravosuđu, dok je primena sporazuma iz avgusta 2015. godine i dalje spora.

Izveštaj konstatuje da nije ostvaren napredak po pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO), te da bi prištinske vlasti trebalo da se konstruktivno angažuju na uspostavljanju ZSO.

Energetski sporazum između Beograda i Prištine mora se sprovesti bez odlaganja, kako bi se izbegle moguće posledice po energestku stabilnost i bezbednost na teritoriji Srbije, Kosova, kao i širom Evrope, stoji u izveštaju.

Obaveze iz sporazuma o tehničkom dijalogu iz 2011. i 2012. godine obe strane sprovode delimično ili uopšte ne sprovode, navodi se u izveštaju.

Na zahtevima za međusobnu pravnu pomoć se radi, ali zvanični Beograd, kako se navodi, u pojedinim slučajevima „visokoprofilnih“ istraga nije sarađivao, navodi se u ovogodišnjem izveštaju EK.

Saradnja dve strane u dijalogu po pitanju slučajeva ratnih zločina je „ekstremno“ ograničena, ocena je izveštaja.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …