Home / TEMA DANA / Srbin, Rajko Božić, bivši otporaš, vrbovao kubanske repere za rušenje Kastra!

Srbin, Rajko Božić, bivši otporaš, vrbovao kubanske repere za rušenje Kastra!

Američka vlada je pre pet godina pokrenula tajni projekat sa namerom da uz pomoć grupe repera sa Kube sruši vladu Fidela Kastra. Kako prenosi agencija AP, ključnu ulogu u ovom projektu navodno je odigrao Srbin Rajko Božić.

kuba- reperi

Rajko Božić je od USAID-a dobio zadatak da „regrutuje“ kubanskog hip-hop umetnika Alda Rodrigeza koji bi širio pokret protiv vlade

Prema dokumentima do kojih je došao AP, Božić je od USAID-a dobio zadatak da „regrutuje“ kubanskog hip-hop umetnika Alda Rodrigeza koji bi širio pokret protiv vlade. Reper je bio poznat kao borac protiv sistema i autor stihova protiv Fidela Kastra, poput „ova država je zatvor“ i „rep je rat“.

Božić je primio instrukcije da „pomogne omladini sa Kube da probije informacionu blokadu“ i „izgradi omladinske mreže za socijalne promene“, piše u dokumentima.

Rodrigez i drugi reperi navodno nikada nisu saznali da se iza „kulturnog pokreta“ zapravo kriju politički ciljevi, piše „Biznis insajder“. Rajko Božić je govorio da radi za „alternativne medije“.

Jedan od razloga što je američka vlada odabrala baš Srbina za ovaj posao, leži u iskustvu koje su srpski studenti stekli na protestima za vreme Slobodana Miloševića.

Agencija AP objavila je i Božićeve navodne komentare iz izveštaja koji je slao USAID-u. „Hip-hop ima veliki potencijal da se suprotstavi cenzuri“, napisao je on.

Međutim, kubanske vlasti nisu se predavale tako lako. Reperima, uključujući i Alda Rodrigeza, ubrzo je bilo zabranjeno da nastupaju, a vlada je oformila čak i specijalnu agenciju za regulaciju hip-hopa, koja je pažljivo analizirala stihove.

Plan je bio da se pesme smelih stihova nasnime na DVD i dele na andergraund sceni. Rodrigezu se dopala ideja.

– Hip-hop je dašak svežeg vazduha na mestu na kome ne može da se diše – navodno je rekao Srbinu tokom jednog razgovora.

Reper je pokušao da održi i nastup pred oko 150 ljudi, ali ga je policija prekinula i privela. Božić je, kako prenosi AP, pobegao sa lica mesta, a prepreke ideji o rušenju Fidela Kastra bile su nepremostive.

Božić je nakratko priveden u Kubi u novembru 2009, a u njegovom rancu pronađena je oprema za snimanje i memorijski stik sa „važnim dokumentima“ čiji sadržaj nije naveden. Ubrzo je napustio zemlju.

Kubanska policija se jedno vreme navodno raspitivala i o pozadini „Egzit“ festivala, u čijoj organizaciji je učestvovao Rajko Božić. Srbin je, navodno, kasnije učestvovao u raznim projektima u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu.

(Biznis Insajder)

 

Check Also

MIHAILO MEDENICA: NIŠTA NIJE POSKUPELO NEGO SMO MI JEFTINI!

Dakle, što se Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, tiče, citiram: „Skok cene ulja na mesečnom nivou …