Home / TEMA DANA / SRPSKE BEZBEDONOSNE SLUŽBE OTKRILE PLAN ZA UDAR NA RS: Bošnjaci i ekstremisti iz Bihaća spremaju haos na mitinzima u Banjaluci!

SRPSKE BEZBEDONOSNE SLUŽBE OTKRILE PLAN ZA UDAR NA RS: Bošnjaci i ekstremisti iz Bihaća spremaju haos na mitinzima u Banjaluci!

protesti 14Naše obaveštajne službe otkrile plan za izazivanje nemira na mitinzima u Banjaluci. Ekstremisti iz Bihaća planiraju udar na RS

BEZBEDNOSNE službe Srbije došle su do upozoravajućih obaveštajnih podataka o mogućim nemirima na političkim skupovima koje su i vlast i opozicija u Republici Srpskoj najavili za subotu u Banjaluci.

Kako saznaju „Novosti“, grupa ekstremnih Bošnjaka iz bihaćke regije i huligani iz navijačkih grupa, uz logističku podršku pojedinih delova Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, planiraju da izazovu nerede na mitingu i kontramitingu i destabilizuju RS.

Naši dobro obavešteni izvori preneli su nam da iza ovakvog scenarija stoje i neke zapadne službe koje bi nemire i eventualnu reakciju policije iskoristile za političku diskreditaciju aktuelne vlasti u Banjaluci.

Taj zapaljivi plan bi u kasnijoj fazi trebalo da posluži i kao okidač za delegitimizaciju Srpske u okviru BiH, čime bi se pojačali konstantni napori ka reviziji Dejtonskog sporazuma i postepenom ukidanju RS.

Na opasnost od nemira u Banjaluci juče je javno upozorio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je o saznanjima srpskih obaveštajaca u utorak detaljno upoznao i glavne političke faktore u RS – predsednika Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i prvog čoveka opozicione SDS Mladena Bosića:

– Dobio sam informacije od naših službi bezbednosti da je moguće da dođe do većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti mira i sigurnosti građana RS i to je stvar koja nas uznemirava.

Premijer je upozorio i da nemiri u Banjaluci mogu da dovedu u pitanje opstanak RS, da destabilizuju BiH ali i da dovedu Srbiju u veoma tešku situaciju.

– Pozvao sam sve ključne političke aktere u RS da svoje razlike rešavaju mirnim putem. Zamolio sam ih da sa punom odgovornošću sagledaju opasnosti od nemira. Neophodno je po svaku cenu izbeći prolivanje srpske i bilo čije krvi.

Vučić je, u ime Vlade Srbije, uputio apel građanima i narodu RS da sve svoje razlike i nesuglasice rešavaju mirnim putem.

– Srbija se ponašala korektno i nikada nije uticala na izborni proces u RS, a ni ovde nismo molili predstavnike i ljude iz RS da pomažu u izbornoj kampanji. Baš zbog toga imamo pravo da kažemo da se mora izbeći sučeljavanje srpskih barjaka.

Dodik se javno zahvalio Vučiću na brizi prema RS.

– Naš miting organizujemo da bismo očuvali Srpsku. Iza protesta opozicije kriju se stranci i Bakir Izetbegović, koji ruše RS. Pozivam učesnike protesta da sve protekne mirno i da se na taj način pokaže snažno demokratsko lice Srpske. Vlast se bira na izborima, a ne na ulici.

„SINDIKAT“ NEĆE PEVATI

POPULARNI hip-hop bend „Beogradski sindikat“ odbio je poziv predstavnika Saveza za promjene da nastupi na subotnjem protestu opozicije u RS. Član ovog benda Aleksandar Protić izjavio je da oni nikada ne nastupaju na političkim skupovima i onim sa političkom pozadinom.
S druge strane, Bosić je izjavio da se telefonom čuo sa premijerom Srbije:

– Vučić me zvao da apeluje da protesti budu mirni. Preneo sam mu naša saznanja da postoje ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dođu na kontramiting koji organizuje Dodik. Shvatio sam da i Vučić ima tu vrstu informacija. Kad je Dodik odlučio da organizuje kontramiting na istom mestu i u isto vreme kada i mi, najavio je i neku vrstu nasilja i pretnje. Očekujem od Dodika da ne ide tim putem.

Bosić je rekao da opozicija neće odustati od protesta, a da Dodik snosi odgovornost za eventualne nemile događaje.

Inače, za subotu su u Banjaluci najavljena dva protesta, jedan koji pod motom „Oslobodimo Srpsku“ organizuje opozicija i drugi, koji pod motom „Srcem za Srpsku – Stop izdaji“ organizuje vlast RS.

CVIJANOVIĆ: „NE“ SARAJEVU

PROTESTI opozicije neće ništa promeniti, jer oni nemaju šta da ponude, a vladajući blok imaće svoj miting i sve će proteći mirno – kazala je premijerka RS Željka Cvijanović.

– Opozicija pravi atmosferu da bi moglo doći do nekih problema. Ali, ta dva skupa biće fizički odvojena i svako ima pravo da u skladu s demokratskim pravilima kaže šta misli o onom drugom. Ne želimo da prihvatimo diktaturu Sarajeva.

(Večernje novosti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …