Home / TEMA DANA / SRPSKI ANALITIČAR UZNEMIRIO JAVNOST: Neki krugovi u vlasti Srbije mole Rusiju da podrži podelu i predaju Kosova

SRPSKI ANALITIČAR UZNEMIRIO JAVNOST: Neki krugovi u vlasti Srbije mole Rusiju da podrži podelu i predaju Kosova

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio da Rusija nije promenila svoju politiku prema Kosovu, iako se stvara slika da Moskva podržava ideju o razgraničenju.

“To apsolutno nema nikakve veze sa zvaničnom politikom Rusije, koja nije promenjena i Rusija ne podržava priznanje nezavisnosti Kosova”, kazao je on agenciji Beta.

“Nova stvar je da neki krugovi iz vlasti u Srbiji faktički lobiraju kod dela ruske administracija da Rusija omekša stav. Odnosno da mole Ruse da faktički podrže onaj ‘neviđeni plan’ Vučića o razgraničenju”, izjavio je Milivojević.

On je istakao da pojedini mediji u Srbiji pokušavaju da stvore drugačiju sliku u srpskoj javnosti da su “čak i Rusi i Tramp i svi za neko razgraničenje, a građani Srbije nemaju pojma da neki plan o razgraničenju postoji”.

“Setite se slučaja izjave predsednika Odbora za spoljnu politiku ruske Dume, koji je rekao da Rusija stoji na pozicijama Rezolucije 1244, odmah nakon što su neki domaći mediji tvrdili da Rusi zdušno podržavaju razgraničenje”, istakao je Milivojević.

On smatra da će bilo koja promena stava Rusije o Kosovu biti onda kada njoj to bude bilo u interesu. “U ovom trenutku interesi Srbije i Rusije o Kosovu, spletom srećnih okolnosti, se podudaraju”, izjavio je Milivojević.

Kao komentar na susret Putina i Tačija u Moskvi, Milivojević smatra da je “na takvom zvaničnom skupu logično da porazgovaraju i da se to može smatrati uspehom kosovske diplomatije i neuspehom srpske što se Tači našao tik iza Putina”.

On je ukazao da se kao najlogičnije pitanje postavlja zašto Vučić za ovih šest godina pregovora nije stavio pitanje imovine na agendu pregovora. “On nije imao snage, niti pokušao da stavi to pitanje o imovini države, verskih zajednica i građana Srbije na agendu pregovora”, rekao je Milivojević.

(Beta)

Check Also

POČELO JE! BRITANSKI EKS-PREMIJER: SVETU JE ZBOG PANDEMIJE I EKONOMSKE KRIZE POTREBNA JEDNA SVETSKA VLADA

Bivši britanski premijer Gordon Braun predložio je da se uspostavi „svetska vlada“. 2008-me i 2009-te on …