Home / TEMA DANA / Srpski diplomata otkrio ono što se prećutkuje: „Na Baltiku situacija ključa, i sve je na ivici sukoba- Putin šalje 100.000 vojnika na NATO!“

Srpski diplomata otkrio ono što se prećutkuje: „Na Baltiku situacija ključa, i sve je na ivici sukoba- Putin šalje 100.000 vojnika na NATO!“

Putinu i Trampu treba lideBalkana svotaboru kako bi ostvarili prevlast, a to je Srbija”, kaže Milivojević.
rat- putin- rusija- vojska
Svet na ivici velikog sukoba između NATO i Rusije, a gde je tu Srbija? Sve češća odmeravanja snage Vašingtona i Moskve na Baltiku mogla bi lako da dovedu do planetarnog sukoba koji bi se vrlo verovatno prvo prelio na Balkan, gde je Srbija prva na udaru velikih sila, otkrivaju bezbednosni stručnjaci za „Alo!”.

Na Baltiku, gde su Rusija i Belorusija za septembar najavile zajedničke vojne manevre u kojima će učestvovati čak 100.000 vojnika kao direktan prst u oko NATO, ključa i sve je na ivici sukoba. Koliko su Putin i Lukašenko rešeni da pokažu svu snagu Americi, najbolje govori i ime vojne vežbe – „Zapad 2017”.

Prema rečima bezbednosnih stručnjaka za naš list, jedan incident tokom ovih vežbi mogao bi da izazove svetski rat, koji bi se zbog sve većih interesa Vašingtona i Kremlja prvo preneo na Balkan i zahvatio Srbiju.

– Na Baltiku je stanje konstantnog naoružavanja. NATO je već tamo dopremio rakete „patriot” i krenuo u naoružavanje baltičkih zemalja plus Poljske, koje bi u eventualnom sukobu prve trebalo da podnesu sav teret udara Rusije i Belorusije. Ono što Moskva namerava da postigne ovom vežbom klasičan je primer politike odvraćanja – kaže za „Alo!” karijerni diplomata Zoran Milivojević.

On dodaje da je ova vežba dokaz tvrdnje da su glavne neuralgične tačke Baltik i Balkan.

– Na Balkanu je nešto drugačija situacija. Amerika i Rusija žele da ostvare svoje interese na ovom poluostrvu, a Srbija se u tom slučaju nalazi u centru. I Putinu i Trampu treba lider Balkana u svom taboru kako bi ostvarili prevlast, a to je Srbija, i zbog toga i ne čude ponude koje Beograd dobija u vidu aviona F16 sa američke i raketnog sistema S-300 sa ruske strane – kaže nam Milivojević.

On kaže da je još za vreme inauguracije predsednika Aleksandra Vučića primećeno da Rusija i SAD žele Srbiju za sebe, jer su tada u Beograd poslale delegacije NATO i ODKB-a na najvišem nivou da „čestitaju Vučiću”.

– Nadmetanje Rusa i Amerikanaca na Balkanu sve je primetnije. Crna Gora je već u NATO, Makedonija je na dobrom putu da se pridruži. Sad je na delu stezanje obruča oko Beograda. Tako se Srbija našla na udaru zbog Ruskog centra u Nišu i saradnje sa Moskvom. Moram da pohvalim odlično državničko držanje predsednika Vučića u SAD jer nije išao putem konfrotacije, već neutralnosti. To je pravi put – kaže Milivojević i dodaje da ne treba potceniti ni interese Turske i Nemačke na Balkanu.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Alo!” da nije čudo što se Amerika i Rusija interesuju za Balkan i Srbiju.

– Rusija namerno brani Srbiju od onoga što NATO ugrožava, a to su Kosovo i Republika Srpska. Moram da kažem da je Tramp izgubio dubinsku političku bitku u Americi od stare administracije i da je zbog toga ponovo primetno prisustvo Vašingtona u Srbiji. Samo je bila pauza dok nisu pobedili Trampa – kaže Anđelković.

Lukašenko zove NATO da vidišta je sila

PredsednikBelorusije AleksandarLukašenko još 20. marta je zvanično pozvao posmatrače NATO na manevre „Zapad 2017“. Ruska strana nije reagovala zvaničnimizjavama, te se stiče utisakda je potezbeloruskoglidera usaglašensa Moskvom. Štaviše, generalnisekretarNATO je izrazio spremnostda pošalje svoje predstavnike uBelorusiju, rekavšida je važno „ne dopustitipodizanje tenzije uregionutokomvojne vežbe“.

Zaharova: FBIšpijunira Ruse

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnihposlova Marija Zaharova saopštila je da je dobila informacijuda FBiposećuje iispituje ruske državljane uSAD. Zaharova je na svomnaloguna Fejsbukunapisala da suljudikoje je obišao FBIušoku jersuihispitivali o Ruskoj Federacijiidodala da se „sprema ogromna politička oluja”. „Odpoznanika kojiživiuSADsaznala samda ih je posetio FBI, kao injihove rođake. FBIih je ispitivao o Rusiji. Ljudisuušoku. To neće ostatina tome. Mislimda se sprema ogromna politička oluja”, napisala je na Fejsbuku.

Huper: Srbija mora negde da se svrsta

Bivšidiplomata ejmsHuper, američkistručnjakza Balkan, ocenio je da je ciljnedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SADbio da „pokaže srpskimgrađanima da nastojida održiravnotežuizmeđuIstoka iZapada”. „Ako suciljulazaku EU, priključivanje transatlantskiminstitucijama, pa iveće strane investicije, spoljna politika zemlje treba da bude usklađena sa takvimtokovima”, rekao je Huperza radio „Glas Amerike“.

(Alo.rs)

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …