Home / TEMA DANA / SRPSKI EKSPERTI ZALEDILI JAVNOST: SLEDI PAD ŽIVOTNOG STANDARDA- U PRODAVNICAMA SVE POSKUPLJUJE!

SRPSKI EKSPERTI ZALEDILI JAVNOST: SLEDI PAD ŽIVOTNOG STANDARDA- U PRODAVNICAMA SVE POSKUPLJUJE!

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je pad životnog standarda građana neminovan i da na to jasno ukazuju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, poput ulja, kao i struje i benzina.

„Nije suština u tome da je prosečna plata 500 evra, nego šta se za tih 500 evra može kupiti, a može se kupiti sve manje, jer u prodavnicama gotovo sve poskupljuje. Samo ulje je poskupelo sa 150 dinara na 200 dinara, a benzin je u Srbiji najskuplji u regionu, skuplji nego u Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj“, rekao je Kovačević televiziji N1.

Kovačević je podsetio da je struja za industriju samo u jednom danu poskupela 14 odsto.

„Ministar finansija Siniša Mali se pohvalio povećanim prihodima budžeta i rekao je da je pokazatelj ekonomski oporavak. Ne slažem se sa tim, jer najznačajniji i najstabilniji prihodi budžeta dolaze od naplate PDV-a na uvoz. To znači da je naša ekonomija bolesna“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je rešenje za oporavak privrede u jačanju domaće proizvodnje.

„Umesto toga, Vlada Srbije namamljuje strane investitore velikim državnim subvencijama iz budžeta koje iznose između 15.000 evra i 100.000 evra po zaposlenom radniku. Strani investitori sele svoje fabrike iz

Nemačke i Italije, gde radnicima daju mesečne plate od 2.500 evra, dok im u Srbiji plaćaju 350 evra mesečno i to iz subvencija. Nema tu ni ekonomskog patriotizma vlasti niti ekonomske pravde“, rekao je Kovačević.

„Kontinuirano povećanje privrednih aktivnosti mora se zasnivati na podršci domaćim preduzetnicima“, rekao je Kovačević.

Kovačević je ukazao na paradoks da inspekcije zatvaraju male radnje na 20 dana zbog neslaganja u računima od svega nekoliko stotina dinara, dok u fabriku „Sloboda“ iz Čačka, u kojoj su izbile dve velike eksplozije u poslednjih 15 dana, inspekcija niti ulazi niti primenjuje Zakon o radu.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, rekao je da se u Srbiji grade putevi, ali je pitanje po kojoj ceni, i dodao da bi se lako moglo ispostaviti da je cena po kilometru puta mogla da bude i tri puta manja.

„Nema transparentnog ugovaranja finansiranja tako velikih investicija i zato se može dogoditi negativan scenario da zajedničkom imovinom jemčimo za potencijalne nevolje“, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da bi trebalo razmisliti o tome da Srbija, umesto što izvozi jeftinu radnu snagu, počne da uvozi stručnjake koji će obučiti mlade u Srbiji kako ne bi odlazili u inostranstvo.

(Srbin.info)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …