Home / TEMA DANA / SRPSKI POSLANIK, VUKADINOVIĆ: REFERENDUM O KOSOVU BIĆE NAMEŠTALJKA U REŽIJI VLASTI.. (VIDEO)

SRPSKI POSLANIK, VUKADINOVIĆ: REFERENDUM O KOSOVU BIĆE NAMEŠTALJKA U REŽIJI VLASTI.. (VIDEO)

Odlazak Vučića na Kosovo 9. septembra neće biti „novi Gazimestan“, kako najavljuju neki mediji, već pre „antigazimestan“, kaže narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

„Deluje mi neumesno to poređenje, ali to je medijski atraktivno. Ja bih rekao da je ovo pre ‘antigazimestan’. Aleksandar Vučić flertuje, to je model kako funkcioniše režim. Vučić igra na više razboja, svira na više žica“, ocenio je u Novom danu Vukadinović. I to, za sada, kako kaže, funkcioniše.

„Vučić to dobro pozicionira – jedno lice ima prema biračima i to je taj Gazimestan gde ‘niko neće da proteruje Srbe’. S druge se predstavlja za najvećeg reformatora i pokazuje međunarodnu kooperativu. To za sada funkcioniše marketinški, ali ne bi trebalo da bude najvažnije sa stanovišta uspešnosti“, smatra Vukadinović.

„Bez obzira na različite poruke ka spolja i unutra, sve se svodi na to da vlast što bolje svojim građanima i biračima proda ono što je ona spremna da učini“, kaže Vukadinović.

Nije tačno da na KiM nismo imali ništa – imali smo Rezoluciju 1244 i Sever, ali smo ih Briselskim sporazumom u izvedbi Vučića i Dačića prokocali

Za tumačenje situacije da „mi na Kosovu nemamo ništa i da je sve što postignemo uspeh“, Vukadinović kaže da to nije tačno.

„Nije tačno da nemamo ništa. Nemamo ono što smo imali u vreme Miloševića, ali smo imali barem dva aduta. Jedan je Rezolucija 1244, koju Vučić sistematski derogira. U pitanju je adut koji nije za potcenjivanje, a on ga se odriče i to u nizu izjava u kojima otpisuje tu rezoluciju. A drugi adut koji smo imali, jeste sever Kosova, teritorija koja nije beznačajna. To je 11-12 odsto teritorije Kosova koju su Srbi držali“, kaže gost N1.

„Briselskim sporazumom u izvedbi Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i ove vlasti, mi smo te karte proigrali“, dodaje on.

„Sever Kosova smo 90 posto pustili niz reku Briselskim sporazumom, a rezoluciju 1244 urušavamo. I to u situaciji kada nemaš jake karte, a imaš dva aduta koje si proćerdao“, ocenio je situaciju Vukadinović i dodao da u tom smislu, to kako vlast rešava kosovski problem predstavlja loš pravac.

Optuživanje opozicije zbog toga što je Angela Merkel rekla da ‘ne dolazi u obzir podela Kosova’ je tragikomično

Vukadinović je primetio da „vlast pokušava da sačuva rejting, a ne da popravi stanje“ .

„Ne vode se pregovori, jer je naša vlast briselskim sporazumom te adute bacila. Par meseci, godinu dana pričamo o Zajednici srpskih opština, a onda odjednom nije ZSO, nego je ‘podela’, ‘demarkacija’ – sad je to tema. Šta god bilo, o tome se može razgovarati. Ja ne podržavam ovu ideju, ali je ona legitimna. Ali, vlast čak ni o tome ne govori otvoreno, kako bi mogli da okrive opoziciju ako ta akcija ne uspe“, smatra Vukadinović.

Prema njemu, tragikomično je da je vlast, koja drži sve adute, optužila opoziciju zbog toga što je Angela Merkel rekla da „ne dolazi u obzir podela Kosova“.

Na pitanje kako bi on rešio problem Kosova i šta su „crvene linije“ koje se ne smeju preći, Vukadinović kaže:

„Crvene linije se stalno pomeraju, ali smo u svakom slučaju imali ta dva aduta. Kao prvo, ja nikada ne bih potpisao Briselski sporazum. No, sada treba gledati kako situacija može da se popravi. Potrebno je uspostaviti saradnju i poverenje, pomoći narodu dole. A kako ćemo to uraditi? Pa, na primer, rešiti ubistvo Olivera Ivanovića“.

„Drugo, reći pošteno šta ko drži u rukama. Ako naši pregovarači javno kažu ‘mi nemamo ništa’, šta tu može da se postigne?“, upitao je Vukadinović.

Referendum o Kosovu biće farsa u režiji vlasti i, ako ga bude bilo, na njega ne treba izaći

Na pisanje štampe da će referendum o Kosovu biti farsa u režiji vlasti, Vukadinović kaže da se u potpunosti slaže s tim i da na taj referendum ako ga bude bilo, ne treba izaći.

O tome da li je Balkanu potreban „novi Dejton“, gost N1 kaže da svakako jeste.

„Do pre koju nedelju, svi iz EU su govorili nema podele, nema razgraničenja, a sada je to dominantan ton. Ali se, bogami, čuje i ovaj drugi. Tako da, moj neki osećaj mi govori da se ozbiljno razmišlja o toj novoj konferenciji. Da li će se ona zvati ‘Dejton 2’ ili nekako drugačije, to ne znam“, kaže Vukadinović.

Prema njegovim rečima, problemi na Balkanu neće moći da se reše bez takve konferencije.

U ovakvom sistemu, pravo je čudo da opozicija uopšte postoji

Na pitanje zašto se kao opozicioni poslanik ne pridruži nekoj partiji ili pokretu, Vukadinović kaže da je skeptičan po pitanju udruživanja stranaka.

„Na osnovu svog dosadašnjeg političkog i parlamentarnog iskustva, dosta sam skeptičan prema stranačkom udruživanju u Srbiji danas. Ja sam vrlo dobar s Vukom Jeremićem. Ima u toj stranci mojih prijatelja, ali moram priznati da nemam preveliki motiv za ulazak u tu stranku. S druge strane, postoji jasan imperativ da se uključim u borbu protiv ovog režima, tako da sam našao ovde svoju poziciju“, kazao je Vukadinović i naveo da želi da učestvuje u širokoj opozicionoj priči.

Mediji pišu i da Inicijativa „Ne davimo Beograd“ nije pozvana u Savez za Srbiju.

„Ja ne mislim da je pozicija u opoziciji privlačna da bi se neko gurao u to. Ja sam očekivao Inicijativu u tom savezu, ne znam zašto se to nije desilo“, kazao je Vukadinović.

On smatra da će se opozicija odrediti u dva ili više blokova.

„Savez za Srbiju je malo svojom voljom, malo od strane medija, ali i istupima čelnika partija – desno orijentisan, pa se čini da se otvara prostor za ono što mediji zovu levica, odnosno neka građanska opcija… Između ta dva dela, a mislim da će ih biti još, neophodna je saradnja. Osim ako ih nisu dovoljno naučili prethodni izbori“, kazao je Vukadinović.

Na pitanje zašto on onda nastupa samostalno, on kaže:

„Ja sam tu ‘prijatelj kuće’, ali nekim savezima nisam oduševljen“, kaže on.

„U ovakvom sistemu, pravo je čudo da opozicija i dalje postoji“, rekao je.

Šta god da se promeni rekonstrukcijom Vlade, ništa se neće promeniti – jer se o svemu odlučuje u jednoj glavi

Pisanje medija o tome da premijerka Srbije Ana Brnabić „sprema čistku u vladi, a da su ministri opušteni“, Vukadinović kaže: „Drago mi je da smo prešli na veselije teme“.

„I kad je počela priča o rekonstrukciji vlade, ja sam se tome smejao. Potpuno je jasna uloga Ane Brnabić, potpuno je jasno da su svi opušteni. I kad je delovalo da će rekonstrukcije biti, znalo se da od toga nema ništa. Šta god da se promeni, ništa se neće promeniti – jer se o svemu odlučuje u jednoj glavi. Nije bitno ko je premijer, a svakako nije bitno ko su ministri“, kazao je Vukadinović.

Režim u Srbiji je „sultanistički“ – nisu bitne funkcije ni institucije, već blizina ličnosti vladara

U Srbiji vlada „sultanizam“, kaže Vukadinović na pitanje da li Dragan Marković Palma u Jagodini „ponižava građane ili im pomaže da prežive“ time što u Skupštini grada Jagodine deli jednokratnu pomoć građanima slabijeg materijalnog stanja, koji u redovima čekaju da ih primi.

Ono što gospodin Palma radi jeste ono što Aleksandar Vučić radi na nivou Srbije, samo prilagođeno i primereno njegovom ličnom ili jagodinskom temperamentu i mentalitetu

„To su tužne i otužne slike, ali jedno je realnost u medijima i na Tviteru, a sasvim drugo srpska, odnosno životna realnost. Ne kažem da je to prava slika Srbije, ali to što gledamo u Jagodini je, nažalost, bliže pravoj, realnoj slici života u Srbiji, nego što se stiče utisak kada se čitaju saopštenja opozicionih stranaka ili kada pratimo debate na Tviteru i skandalizujemo se nad time“, kaže Vukadinović.

Kako je rekao, ono što gospodin Palma radi jeste ono što Aleksandar Vučić radi na nivou Srbije, samo prilagođeno i primereno njegovom ličnom ili jagodinskom temperamentu i mentalitetu.

„Aleksandar Vučić je na Kosovu radio to isto – delio kokoške, prasiće, svašta obećavao… Ne samo to, već i po Srbiji kada ide, deli i poklanja fabrike, dovodi investitore, po sličnom, voluntarističkom, subjektivnom principu ‘Ja sam car, ja sam gospodar, ja sam sultan’.“, kaže Vukadinović i dodaje:

„Kada se među mojim kolegama analitičarima povede rasprava o tome kako nazvati ovaj sistem, kad sve saberemo i oduzmemo, zvati to totalitarizmom baš i nije realno, ali to svakako jeste neka vrsta autoritarizma – takozvani ‘sultanizam’. Najbliži je toj nekoj ‘sultanističkoj’ varijanti autoritarnog poretka. To je autoritarizam gde su institucije nebitne, gde nije bitno koju poziciju zauzimate u hijerarhiji niti šta ste u Vladi ili Skupštini, već je bitno koliko ste bliski vladaru, odnosno ‘sultanu’.

Tu ima i mnogo personalnih elemenata, ima i elemenata porodičnih, što je vrlo slično sistemima koji postoje u centralnoj Aziji, u zemljama poput Kazahstana, Uzbekistana ili Azerbejdžana. To je činjenično stanje, i onda nema razloga da se čudimo što će se na nivou Beograda i Srbije to možda raditi na jedan suptilniji način, a u Jagodini na način kako to radi gospodin Palma. Ali, princip je isti“, zaključio je Vukadinović.

N1 – NSPM

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …