Home / TEMA DANA / Šta će sve biti potpisano između Srbije i Rusije..

Šta će sve biti potpisano između Srbije i Rusije..

U okviru sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji planirano je da bude potpisan paket od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojno-tehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja, izjavio je danas Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

nikolic- putin

Prema njegovim rečima, planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpiše sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije, preneo je TASS.

„Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel-motornih vozova“, rekao je Ušakov.

Planirano je da ruska kompanija „Gazpromeksport“, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol, naveo je on.

„Protokol još nije do kraja usaglašen, njega bi trebalo da potpiše čelnik „Gazproma“ Aleksej Miler“, kazao je Ušakov, ne navodeći detalje tog dokumenta.

Među dokumentima planiranim za potpisivanje su i međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Ušakov je naveo da će u sastavu ruske delegacije biti ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave „Gazproma“ Miler, načelnik federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik federalne migracione službe Konstantin Romodanovski.

Prema navodima Ušakova, Putin će posetiti Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića i učestvovaće u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

„Dogovor o tome postignut je blagovremeno i mi smo od samog početka potvrđivali spremnost da zajedno sa srpskim prijateljima obeležimo taj datum“, rekao je predstavnik Kremlja.

Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, učestvovaće u ceremoniji polaganja venaca na spomeniku oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata, a posle toga će biti održani razgovori.

Za početak je planiran razgovor u užem sastavu ruskog lidera sa Nikolićem i potom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi TASS.

Biće održani rusko-srpski razgovori i na nivou delegacija u formatu radnog doručka, nakon čega će biti potpisan paket dokumenata.

Na pregovorima će biti razmotreni i međunarodni problemi i pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, rekao je Ušakov, ukazujući da se u poslednje vreme uočava tendencija rasta robne razmene.

„Prošle godine obim trgovine povećan je za 15 odsto i iznosio je oko dve milijarde dolara, ove godine premašiće dve milijarde dolara“, precizirao je Putinov pomoćnik.

Biće pokrenuto i pitanje poreza NIS-a

Na razgovorima s rukovodstvom Srbije koje će ruski predsednik voditi ruska strana namerava da ponovo pokrene pitanje poreza Naftne industrije Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, rekao je Ušakov.

On je podsetio da nije rešeno pitanje duga NIS-u niza državnih preduzeća Srbije, preneo je Tas.
„Pored toga, u avgustu 2013. godine je doneta uredba vlade Srbije o poreskom režimu NIS-a i mi smatrammo da je to kršenje međuvladinog sporazuma potpisanog 2008. godine“, ukazao je predstavnik Kremlja.

On je podsetio da je pomenuti međuvladin sporazum sadržavao tačku prema kojoj uslovi oporezivanje ne treba da pogoršaju finansijsko stanje NIS-a.

„Rukovodstvo Srbije nam je obećalo da će regulisati situaciju, ali do sada obećanje nije ispunjeno. Pored toga, krajem leta ove godine u Srbiji je pokrenuta istraga okolnosti privatizacije NIS-a“, rekao je pomoćnik ruskog predsednika.

On je istovremeno dodao da Rusija ne vidi nikakvu osnovu za preispitivanje sporazuma.

Ušakov je podsetio da je kompanija NIS od gubitasa postala jedan od glavnih poreskih obveznika u Srbiji. NIS obezbeđuje 14 odsto poreskih prihoda u državni budžet zemlje, što je oko milijardu evra.

Gaspromnjeft je najveći akcionar kompanije Naftna industrija Srbije sa udelom od 56 osto. U modernizaciju NIS-a Gaspromnjeft je uložio više od dve milijarde evra, podseća Tas.

Još jedan veliki investitor u srpski energetski kompleks je ruska naftna kompanija Lukoil koja poseduje mrežu benzinskih stanica i skladišta goriva. Obim investicija Lukoila u Srbiji premašuje 330 miliona dolara, dodaje ruska agencija.

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …