Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? – OTKRIVENA NEVEROVATNA ČINJENICA u vezi dolaska MIG-ova u Srbiju!

ŠTA SE DEŠAVA? – OTKRIVENA NEVEROVATNA ČINJENICA u vezi dolaska MIG-ova u Srbiju!

mig
Srbija još nije tražila dozvole za uvoz ruskih borbenih aviona MIG 29, iako su predstavnici vlasti više puta najavljivali da avioni stižu uskoro, prenosi portal Insajder.net i navodi da su dozvole neophodne kako bi avioni uopšte krenuli ka Srbiji, a trebalo bi da ih traži uvoznik, u ovom slučaju Jugoimport SDPR.

Dozvola je preduslov za uvoz naoružanja i vojne opreme, u koju spadaju i borbeni avioni i oprema na njima, pa je Insajder istog dana kada je to Đorđević izjavio od Ministarstva trgovine tražio dozvole koje su date za taj uvoz.

– Obaveštavamo vas da smo uvidom u bazu podataka Ministarstva utvrdili da do danas nije podnet nijedan zahtev za uvoz aviona tipa Mig 29 iz Ruske Federacije – stoji u

odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je redakcija Insajder poslala Ministarstvu trgovine.

Potvrdu o krajnjem korisniku takođe izdaje Ministarstvo trgovine.

Za uvoz naoružanja i vojne opreme neophodno je da uvoznik ima „end juzer sertifikat“, odnosno potvrdu o krajnjem korisniku, kao i potpisan ugovor, a onda mora da traži dozvolu za uvoz, koja se izdaje na godinu dana.

U skladu sa zakonom, za dobijanje dozvole uvoznik bi morao da navede sve podatke o firmi, kao i ukupnu vrednost naoružaja i vojne opreme.

Novinari Insajdera su od Ministarstva tražili i te podatke, ali je iz odgovora jasno da nijedan neophodan dokument još nije izdat.

Dozvola za uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme može biti izdata i u roku od 24 sata, ali samo kada se radi o ispunjavanju obaveza Srbije koje „proističu iz međunarodnih sporazuma i članstva u međunarodnim organizacijama, učešća u multinacionalnim operacijama ili međunarodnim vežbama, koje se izvode na ili van teritorije Srbije“, navodi Insajder.

(N1, Tanjug)

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …