Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? – OTKRIVENA NEVEROVATNA ČINJENICA u vezi dolaska MIG-ova u Srbiju!

ŠTA SE DEŠAVA? – OTKRIVENA NEVEROVATNA ČINJENICA u vezi dolaska MIG-ova u Srbiju!

mig
Srbija još nije tražila dozvole za uvoz ruskih borbenih aviona MIG 29, iako su predstavnici vlasti više puta najavljivali da avioni stižu uskoro, prenosi portal Insajder.net i navodi da su dozvole neophodne kako bi avioni uopšte krenuli ka Srbiji, a trebalo bi da ih traži uvoznik, u ovom slučaju Jugoimport SDPR.

Dozvola je preduslov za uvoz naoružanja i vojne opreme, u koju spadaju i borbeni avioni i oprema na njima, pa je Insajder istog dana kada je to Đorđević izjavio od Ministarstva trgovine tražio dozvole koje su date za taj uvoz.

– Obaveštavamo vas da smo uvidom u bazu podataka Ministarstva utvrdili da do danas nije podnet nijedan zahtev za uvoz aviona tipa Mig 29 iz Ruske Federacije – stoji u

odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je redakcija Insajder poslala Ministarstvu trgovine.

Potvrdu o krajnjem korisniku takođe izdaje Ministarstvo trgovine.

Za uvoz naoružanja i vojne opreme neophodno je da uvoznik ima „end juzer sertifikat“, odnosno potvrdu o krajnjem korisniku, kao i potpisan ugovor, a onda mora da traži dozvolu za uvoz, koja se izdaje na godinu dana.

U skladu sa zakonom, za dobijanje dozvole uvoznik bi morao da navede sve podatke o firmi, kao i ukupnu vrednost naoružaja i vojne opreme.

Novinari Insajdera su od Ministarstva tražili i te podatke, ali je iz odgovora jasno da nijedan neophodan dokument još nije izdat.

Dozvola za uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme može biti izdata i u roku od 24 sata, ali samo kada se radi o ispunjavanju obaveza Srbije koje „proističu iz međunarodnih sporazuma i članstva u međunarodnim organizacijama, učešća u multinacionalnim operacijama ili međunarodnim vežbama, koje se izvode na ili van teritorije Srbije“, navodi Insajder.

(N1, Tanjug)

Check Also

SRPSKI EKSPERT: NESTAŠICA ENERGENATA U SVETU JE VEŠTAČKA- ČAČAK LEŽI NA NAFTI! EVO ŠTA SE KRIJE.. (VIDEO)

Mi imamo u Banatskom dvoru rezerve gasa do jula meseca iduće godine. Osim ako mi …