Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA? TURSKA U STANJU BORBENE GOTOVOSTI: Šefovi Generalštaba i obaveštajnih službi otputovali u Moskvu!

ŠTA SE DEŠAVA? TURSKA U STANJU BORBENE GOTOVOSTI: Šefovi Generalštaba i obaveštajnih službi otputovali u Moskvu!

Turski Generalštab je naložio da se vojska stavi u stanje povećane borbene gotovosti na granici sa Sirijom u slučaju moguće operacije u sirijskom Afrinu, javila je agencija Anadolija.

Ankara nastavlja da prebacuje oklopnu tehniku u pogranične oblasti: u provinciju Hataj stiglo je devet tenkova.

Šef Generalštaba Turske Hulusi Akar i šef Nacionalne obaveštajne službe Turske Hakan Fidan doputovali su u Moskvu, gde će razgovarati sa šefom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom o situaciji u Siriji, navodi se u saopštenju turskog vojnog resora.

Kako se očekuje, „strane će razgovarati o problemima regionalne bezbednosti, poslednjim događajima u Siriji i razmeniti mišljenja o procesima rešavanja sirijske krize u Astani i Ženevi“.

Ankara je u koordinaciji sa Moskvom povodom moguće operacije turske vojske u sirijskom Afrinu, saopštio je šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu.

– I mi i Rusija smo države-garanti (za rešavanje krize u Siriji) i koordiniramo akcije čak i ako imamo neke nesuglasice. Međutim, radimo zajedno, između ostalog i kada je u pitanju mešanje u Afrinu – rekao je Čavušoglu za televiziju CNN Turk.

On je dodao da „Rusija ne treba da se brine zbog moguće operacije ili da bude protiv“.

– Ono što je glavno za Rusiju jeste da tamo postoje posmatrači i važno je da pri bilo kakvom razvoju događaja oni ne nastradaju. Za to je bitna koordinacija, koju aktivno sprovodimo. Što se tiče vazdušnih napada, svi treba da su u kontaktu sa svima koji se tamo nalaze – naglasio je on.

Pošto Rusi imaju vazdušne baze u Siriji, a tamo ima i „mnogo drugih igrača, veoma je važno da ne bude neočekivanih sukoba“, dodao je Čavušoglu.

List „Vatan“ je, pozivajući se na vojne izvore, saopštio da će Turska upotrebiti avijaciju koja će gađati 149 ciljeva.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …