Home / U FOKUSU / STIGAO NOVI ALARM POSLE UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Amerikanci upozorili na teroristički napad u BiH

STIGAO NOVI ALARM POSLE UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Amerikanci upozorili na teroristički napad u BiH

Američki Stejt department je 10. janura izdao saopštenje i upozorio je svoje građane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.

Nekoliko dana nakon toga 16. januara u Kosovskoj Mitrovici je ubijen srpski političar Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Sada Stejt Department u istom saopštenju, svoje građene poziva i na oprez prilikom putovanja u Bosnu i Hercegovinu zbog opasnosti od terorizma i mina.

Upozorenje za BiH

U tekstu u kojem je upozorenje podignuto na drugi nivo od maksimalno četiri navodi se da terorističke grupe i dalje pripremaju planove o mogućim napadima u BiH.

Upozorenje, koje je objavljeno 10. januara, navodi da „teroristi mogu da napadnu uz malo ili nikakvo upozorenje turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, pijace, trgovačke centre, lokalne objekte, hotele, klubove, restorane, verske objekte, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i ostala javna mesta“.

Takođe se dodaje da širom BiH postoje minska polja i mine od kojih, uprkos tome što su opasne oblasti jasno označene, godišnje pogine ili bude povređeno više ljudi.

Upozorenje za Kosovo

– Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo – stoji u saopštenju Stejt departmenta, koje je prenela i američka ambasada u Prištini. U saopštenju Stejt departmenta stoji i da se „politički motivisano nasilje javlja širom Kosova“.

Pored toga, Amerikanci se upozoravaju i da ponovo razmotre putovanje na sever Kosova zbog, kako se navodi, „građanskih nemira“.

– Tenzije unutar i između zajednica na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Kako se dalje dodaje, „iako su nedavni nemiri bili politički motivisani i u njima nije bilo mešanja turista ili članova međunarodne zajednice, slučajni prolaznici mogu da postanu meta ako bi došlo do nasilnih incidenata“.

U saopštenju se ne precizira na koje se to „nedavne nemire“ misli. Kako se objašnjava, „teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, crkve, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine“.

Stejt department i ranije je izdavao slična bezbednosna upozorenja svojim građanima.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Nekoliko dana nakon saopštenja Stejt Departmenta 16. januara  nepoznati napadači pucali su jutros u 8.30 sati na Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici dok je ulazio u prostorije stranke. On je bez znakova života primljen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubrzo je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici podlegao povredama.

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke! Ispaljeno je nekoliko hitaca. Ivanović je u bolnicu primljen teškom stanju i lekari su probali sve da mu se izbore za život. Nažalost, podlegao je povredama.

Prema rezultatima obdukcije na njega je ispaljeno 6 metaka, koji su pogodili vitalne organe. Oliver Ivanović će biti sahranjen dana u Beogradu na Novom Groblju.

(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …