Home / TEMA DANA / ŠTA SE DEŠAVA U SARAJEVU: BAKIR ODJEDNOM PREKO NOĆI STAO U DODIKOVU ODBRANU?!

ŠTA SE DEŠAVA U SARAJEVU: BAKIR ODJEDNOM PREKO NOĆI STAO U DODIKOVU ODBRANU?!

Političari u BiH se međusobno napadaju, optužuju i vređaju, ali su, kad se ugrozi njihova vlast, složni i međusobno se štite, te preko noći, oni koji napadaju i oni koji su napadnuti, postaju kao nokat i prst.

Upravo ovako se može tumačiti najnoviji preokret na političkoj sceni BiH, gde su do juče najveći politički rivali – Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, koji nisu propuštali priliku da jedan drugog napadaju za rušenje Republike Srpske, odnosno BiH, preko noći stali jedan drugom u odbranu.

Tako je Izetbegović pre dva dana stao u odbranu Dodika, poručivši javnosti u Srpskoj da je besmisleno da ga nazivaju izdajnikom. Samo pet dana ranije, Izetbegović je javno optužio Dodika da su njih dvojica zajedno radili na prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH, čime ga je indirektno označio kao osobu koja je radila na slabljenju Republike Srpske.

– Opozicija mora nešto da govori, pa oni su izradili taj plan (Prvi godišnji nacionalni program – ANP, op. aut). Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik – naglasio je Izetbegović, komentarišući nedavni dogovor s Dodikom i liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, oko formiranja Saveta ministara, a u kojem su se dotakli i NATO put BiH.

Kanton na meti

Upravo je ova tačka izazvala najviše polemike u javnosti, kojoj ni pet dana nakon njihovog zajedničkog sporazuma nije jasno šta su oni tačno dogovorili kada je u pitanju NATO.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, Enver Kazaz, ističe da sporazum koji su potpisala trojica lidera, zasigurno ide na ruku Dodiku, koji je ujedno pobednik političke krize u BiH. Tu krizu je, kako smatra Kazaz, izazvao član Predsedništva BiH Željko Komšić, tražeći da se aktivira MAP.

– Izetbegović dok brani Dodika nije ništa drugo nego servilni političar koji pokušava iskoristiti lidera SNSD da sruši Vladu Kantona Sarajevo. To je cela priča oko potpisivanja sporazuma između trojice lidera. To znači da Izetbegoviću nije važna država u koju se retoričko-patriotski kune, nego budžet od preko milijardu maraka u Sarajevu – ističe Kazaz, piše Srpskainfo.

Dodaje da Izetbegović u ime tog budžeta može pred javnošću BiH zakivati Dodika u zvezde, iako ga smatra “krvnim neprijateljem ove zemlje”.

Tumačenja

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ističe da preokret koji se desio nije ništa posebno čudan, jer je sve to deo politike, koja je vrlo slobodna za tumačenje.

– Izetbegovićeva podrška se može čitati dvojako. Prvo, kao jedna vrsta fer odnosa i razumevanja prema potencijalnom budućem partneru u Savetu ministara BiH. Druga može biti sasvim obrnuta, tačnije, da Izetbegović svojom podrškom zapravo šalje negativnu poruku Dodikovim biračima u Srpskoj. Čim ga ja hvalim, njegovi birači će smatrati da to što Dodik radi nije dobro. Može se i tako tumačiti – ističe Milivojević.

Komentarišući sporazum trojice lidera, posebno onaj deo koji se odnosi na NATO, Milivojević kaže da se i to može tumačiti na razne načine – i onako kako to tumači Dodik, ali i onako kako tumači opozicija u Srpskoj.

– Može se istovremeno tumačiti i na druge načine. Recimo, imate raniju izjavu Izetbegovića koji kaže da će u naredne tri godine biti zastoja u evroatlantskim integracijama. Sve to je dovoljno široko za tumačenje na razne načine – pojašnjava Milivojević.

(Espreso)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …