Home / TEMA DANA / Šta se krije iza nove eskalacije sukoba u Ukrajini?

Šta se krije iza nove eskalacije sukoba u Ukrajini?

rat-vojska-vojnici

Najmanje je devet osoba poginulo u petak u sukobima na istoku Ukrajine, šestog dana borba za kontrolu grada Avdivke, a SAD su osudile „agresivne akcije Moskve“.

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici već se nekoliko dana gađaju iz minobacača i topova u tom industrijskom gradu u rukama Kijeva, na poprištu sukoba na istoku zemlje, desetak kilometara severno od pobunjeničkog uporišta Donjecka.

Ove nedelje su u istočnoj Ukrajini poginula 33 čoveka, uključujući civile, a više desetina je ranjeno u borbama vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika.
Broj žrtava u borbama u toj oblasti koje su počele u aprilu 2014. sada je ukupno prešao 9.800, po podacima UN.

U svom prvom nastupu u Savetu bezbednosti, američka predstavnica Niki Halej izjavila je u četvrtak da Sjedinjene Države žele „bolje odnose s Rusijom“, ali je „odlučno i jasno osudila rusko delovanje“ koje je nazvala „agresivnim akcijama“.

„Rusija može samo doneti (mere) na političkom i na diplomatskom polju, što i čini. Sada je važno da na ovaj ili onaj način prisili i uveri Kijev da odustane od ovakvih zločinačkih pustolovina“, uzvratio je porparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Premda se američki predsednik Donald Tramp u predizbornoj kampanji zauzimao za približavanje Moskvi, Halej je u četvrtak upozorila da se sankcije Rusiji neće ukidati „sve dok kontrolu nad poluostrvom (Krimom) ne prepusti Ukrajini“.

U nastojanju da pronađu uzrok ovoj novoj eskalaciji sukoba, u časopisu „Ekonomist“ su podsetili da su nove granate pale samo dan nakon navodno prijatnog telefonskog razgovora Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao jedan od razloga sukoba oni navode različitu interpretaciju sporazuma Minsk II kod dve sukobljene strane – Ukrajinci i njihovi zapadni saveznici smatraju da je njima potvrđeno pravo da preuzmu kontrolu nad istokom države, dok proruski separatisti i Rusija smatraju da se zapravo daje pravo na autonomiju regiji Donbas.

Mnogi pratioci političke situacije u Rusiji smatraju da je Putin potencijalno raspalio sukob samo da bi testirao Trampa i video hoće li okrenuti glavu na ruske akcije u Ukrajini, koje su glavni razlog sukoba između dve svetske velesile.

U prošlosti su Bela kuća i Stejt department žustro osuđivali Rusiju za agresiju, dok im je ovaj put za to bilo potrebno dva dana, a ni reakcija nije bilo toliko snažna kao za vreme Obamine administracije, prenosi „Jutarnji list“.

 (b92.net)

 

Check Also

NEĆE PROĆI KAKO SU MILO I DRITAN ZAMISLILI: PODIGAO SE NAROD U CRNOJ GORI- POČELI PROTESTI (VIDEO)

U Crnoj Gori se održavaju protesti zbog najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi. Na skupovima se …