Home / TEMA DANA / ŠTA SE KRIJE IZA PRIČE O ENERGETSKOM SISTEMU NA KOSOVU: Vučić otkrio podmukli plan Albanaca..

ŠTA SE KRIJE IZA PRIČE O ENERGETSKOM SISTEMU NA KOSOVU: Vučić otkrio podmukli plan Albanaca..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas javnu molbu međunarodnim predstavnicima da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njiihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon učešća na konferenciji povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, rekao i da je smisao priče o energetskom sistemu, koje pominju albanski predstavnici na Kosovu, da uzmu sever pod kontrolu.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, iako se radi o 15 tačaka na jednoj strani, kao i da odlično poznaju taj dokument a neće da ga provode u delo, već činjenica da oni to ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je govorio mnogo ranije da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

– Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost ne pridržavju se ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku provela u delo, koja se odnosila na njene obaveze. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala – kritikovao je predsednik.

Podsetio je da je već 20. aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

– Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, ne mogu više da slušam – poručio je on.

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami.

– Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštriijih i žešćih napada, a Srbiji su ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj način reaguje na KiM – objasnio je on.

Vučić je, kada je reč o zahtevima da Srbija ispuni navodne obaveze iz dogovora o energetici, naglasio da ne postoji nikakav sporazum u ovoj oblasti.

– Oni misle da zbog prtiska koji postoji od dve zapadne zemlje moramo brže bolje da damo Gazivode i Valač. Njih samo zanima kako da okupiraju sever – podvukao je on dodajući da žele da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu.

Vučić je podsetio da je prištinskim vlastima nuđeno zajednočko upravljanje što su odbili.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovani da čuju i slušaju argumente srpske strane.

– Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišljaju, i to rade otvoreno, neskriveno – zaključio je Vučić.

Check Also

UJEDINJUJU SE SNS I SPAS: VUČIĆ ZAPRAVO PLANIRA ŠAPIĆA ZA NOVOG PREDSEDNIKA SNS?!

Obećanje da će otići sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić je još jednom …