Home / TEMA DANA / ŠTA STOJI IZA POTPISANOG „MALOG ŠENGENA“: ALBANCI ULAZE U SRBIJU SAMO SA LIČNOM KARTOM- POČINJE NASELJAVANJE!

ŠTA STOJI IZA POTPISANOG „MALOG ŠENGENA“: ALBANCI ULAZE U SRBIJU SAMO SA LIČNOM KARTOM- POČINJE NASELJAVANJE!

Predsednik SNS Aleksnadar Vučić prezentujući svoj plan da se Kosovo podeli, više puta je govorio da Srbi ukoliko ne prihvate njegovo rešenje trebaju da se spreme da za par godina brane Vranje zbog izvesnog naseljavanja Albanaca u tom regionu, ipak potpisom Dekleracije o malom Šengenu, Vučić je pokazao nameru da drastično olakša ulazak Albanaca u našu zemlju.

Sporazum po kome će Albanci moći da dolaze u Srbiju bez pasoša, samo sa ličnom kartom podseća po svojim konačnim ciljevima na odluku komunističkih vlasti nakon Drugog svetskog rata da Albanci mogu slobodno da se naseljavaju i žive na Kosovo i Metohiju?!

Sporazum već prvog dana dobija podršku pro-EU nevladinih organizacija u Srbiji, dok obzirom da je najtežio deo migracije ulazak u određenu zemlju i da Albanci uveliko kupuju imanja po južnoj Srbiji, mnoge brine budući talas naseljavanja Albanaca u Srbiju.

Deklaracija o namerama za uspostavljanje „malog Šengena“, koju su juče u Novom Sadu potpisali predsednik Srbije Aleksadnar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, je veoma važno njeno sprovođenje, kao i uključivanje Kosova, kažu predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i stalni dopisnik Makedonske državne televizije u Srbiji Oliver Branković.

Državljani Srbije i Albanije trebalo bi da do 2021. godine da prelaze granice ove tri zemlje uz ličnu kartu, najavljeno je na jučerašnjem trilateralnom sastanku kojem je Srbija bila domaćin.

Jelica Minić ocenila je to dobra vest za građane regiona.

“Mislim da je to priprema terena da kada carine budu ukinute“ kazala je pripadnica nevladine organizacije.

Minić je istakla i da je važno što u procesu učestvuju Srbija i Albanija, jer se time automatski uokviruje i problem Kosova.

“Kosovo se mora izvući iz geta u kojem živi, nikakav geto nije doneo ništa dobro. Ja tako vidim i ovu trilateralu. Prosto, Kosovo se mora otvoriti i moraju mu se dati šanse. Važno da je došla nova genracija (političara na Kosovu), koja nadam se da će ispuniti očekivanja birača da se otvori neka perspektiva, jer je ovako Kosovo zarobljena teritorija. Tu je važno angažovanje Srbije i Albanije da se život normalizuje“, poručila je.

Branković je podsetio da su na Kosovu izbori tek održani i da u Prištini još nije formirana Vlada.

On je takođe istakao i da Severna Makedonija podržava pregovore Beograda i Prištine, i da je spremna da podrži dogovor oko kojeg bi se saglasile obe strane.

Jelica Minić je istakla i da je inicijativa o “malom Šengenu“ zapravo proistekla iz Berlinskog procesa i da doprinosi članstvu regiona u Evropskoj uniji.

“Ideja je lansirana još 2002. od Igmanske inicijative, ali to tada nije bilo vezano za ove tri zemlje, već Srbiju, Hrvatsku i BiH. Važno je da mogu ljudi slobodno da se kreću, da neće biti ekstra cena za roming, da ćemo imati brzo isti tretman kao na domaćem tržištu“, rekla je Minić.

(Dnevna gazeta, N1)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …