Home / TEMA DANA / ŠTA TO ZAPAD PRIPREMA SRBIJI?! SVE SE „KUVA“ U KOMŠILUKU…

ŠTA TO ZAPAD PRIPREMA SRBIJI?! SVE SE „KUVA“ U KOMŠILUKU…

Učešće  „vojske Kosova“ na NATO vojnim vežbama u Hrvatskoj je nastavak politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode prema Zapadnom Balkanu, a pogotovo prema Srbiji, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Vojnobezbednosne agencije general Momir Stojanović.

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane „vojske Kosova“, a prva je počela 10. maja povodom obeležavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

„Immediate Response 19“, „Astral Knight 19“ i „Swift Response 19“ nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM), koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj.

Prva vežba „Immediate Response 19“ trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske. U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Sledeća „Astral Knight 19“ je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom sledi „Swift Response 19“, koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna.

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Stojanović podseća da po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 uopšte nije predviđeno da Kosovo može imati oružane snage, ali je Zapad prećutno prešao preko formiranja „vojske Kosova“, a sada ide korak dalje, da takvu nelegalizovanu vojsku pozivaju na vežbe u okviru NATO-a.

Sagovornik Sputnjika pretpostavlja da je na delu zaoštravanje odnosa između Istoka i Zapada preko Balkanskog poluostrva.

„Mislim da je to, na neki način, odgovor NATO-a, pre svega SAD, na vojnu parade koja je održana u Nišu, da bi se na neki način napravio balans i poslala poruka kosovskim Albancima da je NATO garant njihove bezbednosti, iako Kosovo nije u sastavu NATO-a“, smatra Stojanović.

On podseća da Kosovo već odavno sa Vojskom Republike Albanije organizuje zajedničke obuke i vežbe, tako da je to jedna „jako teška situacija kad je u pitanju bezbednost Srbije“, a vojnim vežbama u Hrvatskoj, na kojima učestvuju vojske Albanije i Kosova, šalje se loša poruka Srbiji.

„Očigledno da klizimo u neki rasplet, neko zaoštravanje oko ovog ’Gordijevog čvora‘ na prostoru Zapadnog Balkana i stvarno nisam optimista i ne vidim da se diplomatskim ili nekim drugim sredstvima može nešto rešiti. Faktički, ovo će potrajati, mišići će se trenirati nad Srbijom i kako će to ispasti — to teško može bilo ko da predvidi u Srbiji“, zaključio je Stojanović.

(Sputnjik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …