Home / TEMA DANA / STRAHUJE SE NA NAJGORE- AMERIKANCI NEŠTO SPREMAJU: „VUČIĆ JE PREŠAO CRVENU LINIJU!“

STRAHUJE SE NA NAJGORE- AMERIKANCI NEŠTO SPREMAJU: „VUČIĆ JE PREŠAO CRVENU LINIJU!“

Odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora se promeniti posebno zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama, prenosi danas Glas Amerike stav Edvarda Džozefa, predavača na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Džozef je ocenio da upravo objavljeni majski izveštaj Pentagona o intenziviranju saradnje Srbije s Rusijom od kada je na vlasti Srpska napredna stranka, potvrđuje ono u šta se dugo sumnjalo.

„Taj izveštaj je veoma značajan zato što zvanično potvrđuje ono u šta smo oduvek sumnjali: da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom dok istovremeno, na unutrašnjem planu, nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova. A mi znamo da Rusija nema nikakvog interesa da se to pitanje reši“, rekao je Džozef za Glas Amerike.

Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izveštaja Ministarstva odbrane SAD iz maja ove godine prenosi da je Srbija među zemljama Zapadnog Balkana najpopustljivija prema ruskom uticaju, dok su pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu s Aleksandrom Vučićem 2012. godine, veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

U izveštaju koji je preneo RSE piše da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja je od 2012. kupila rusko oružje u vrednosti većoj od milion dolara, da je kupovala ruske polovne avione MIG-29 i helikoptere, da su Beograd i Moskva održavali zajedničke vojne vežbe.

Govoreći za Glas Amerike, Džozef je rekao da su ključne tačke o saradnji iz tog izveštaja već poznate.

„Ali, činjenica da je to ozvaničeno je važna i sugeriše da je veza simbiotička, odnosno da koristi i Srbiji i Rusiji. Takođe, dovodi u pitanje iskrenost predsednika Aleksandra Vučića, kada kaže da je zainteresovan za članstvo u EU. Kako može da bude uz ovakvu politiku?“, pita Džozef.

On je rekao da je izveštaj Pentagona upozorenje diplomatama koje razgovaraju s Vučićem da pripaze koliko on sarađuje sa Rusijom, jer se sada zna da je vlada SAD u potpunosti svesna koliko je duboka i rasprostranjena ta saradnja.

„Saradnja s ruskim obaveštajnim službama ne ide zajedno sa EU“, rekao je on.

U izveštaju Pentagona konstatuje se i saradnja obaveštajnih službi Srbije i Rusije, uz napomenu da je Srbija jedina od zemalja svog regiona koja na taj način sarađuje sa Moskvom.

Edvard Džozef kaže da je to signal koji se ne sme ignorisati.

„To je možda najzanimljiviji pojedinačni element tog izveštaja, ne može se ignorisati i reći da Vučić samo balansira u odnosima. Saradnja obaveštajnih službi ide iznad toga i kad jednom uđete u polje špijunaže i saradnje u toj sferi, to je totalno nekompatibilno sa Zapadom i Evropskom unijom. Jednostavno, ne može se tolerisati i diplomate to ne smeju da ignorišu“, rekao je on.

Dodao je da je „Srbija nedavno potpisala trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom koju sponzoriše Rusija. Iako je oklevala, Srbija je to na kraju potpisala“.

On je rekao da sve to ipak nije iznenađenje jer se sumnja da humanitarni centar u Nišu služi za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali da to što sada postoji zvanična potvrda da postoji obaveštajna saradnja, treba da bude prekretnica u odnosima međunarodne zajednice s Beogradom.

„Mora se mnogo otvorenije razgovarati s predsednikom Vučićem i treba prestati moliti ga da nađe rešenje za Kosovo i na neki način ga kompenzovati za to. Niko ne treba da razmišlja o kompenzaciji za lidera koji ima tako široku saradnju s neprijateljem kao što je Moskva i koji ide protiv sopstvenih građana i ukida im slobode koje im pripadaju,“ rekao je Džozef.

Povodom toga što je u Srbiji nedavno objavljen snimak na kojem se, kako je saopštio predsednik Srbije, vidi kako ruski obaveštajac daje novac srpskom pripadniku bezbednosnih snaga, Džofef je rekao da je „nejasno šta se desilo, ali mi se čini verovatnim da je snimak došao kao odgovor na nešto, nije se pojavio tek tako“.

„To je odgovor na prethodni skandal koji uključuje oca ministra policije, otkriva veoma sumnjivu prirodu dogovora o trgovini oružjem, pa čak i da srpsko oružje završava u rukama islamskih ekstremista“, izjavio je Džozef.

On je rekao da „deluje logično da je objavljivanje snimka s ruskim agentom zapravo samo pokušaj da se skrene pažnja s prethodnog skandala, zbuni javnost u Srbiji i da se prethodna afera, koja je mnogo značajnija, praktično izbriše. Ta afera postavlja pitanje o tome gde završava srpsko oružje, ali i kakva je orijentacija Srbije i njenog predsednika“.

Ta „afera, s ruskim agentom, veoma je bizarna. Ako uzmemo u obzir sve što znamo sada o saradnji Rusije i Srbije, postavlja se pitanje zašto bi se Rusija mešala u neku intrigu koja je štetna po vladu Srbije? To nema nikakvog smisla. Jedino logično objašnjenje, jer dokaze za to nemamo, jeste da je ovo namerni potez srpske vlade, možda uz saradnju s ruskom vladom, da skrene pažnju s prethodnog, mnogo ozbiljnijeg skandala. To deluje logičnije“, zaključio je Džozef za Glas Amerike.

(Beta)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …