Home / TEMA DANA / STRAVIČNO UPOZORENJE AMERIČKOG MILIJARDERA ZA CNBC: “SLEDI NOVA PANDEMIJA- TAKVU JOŠ NISMO VIDELI!”

STRAVIČNO UPOZORENJE AMERIČKOG MILIJARDERA ZA CNBC: “SLEDI NOVA PANDEMIJA- TAKVU JOŠ NISMO VIDELI!”

Voren Bafet, američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za CNBC da dolazi još jedna pandemija, možda gora od pandemije kovida 19.

Uveren je da, uprkos tome što je pandemija savladana, svet nije spreman za uspešnu prevenciju.

U pomenutom intervjuu Bafet je izrazio zabrinutost da svet nije spreman da se nosi s vanrednim stanjem. Još ga više brinu ekonomske posledice kovida 19, koja je najviše pogodila male firme.

“Milioni malih preduzeća su užasno pogođeni”, rekao je, prenosi SEEBIZ.

S druge strane, velike kompanije posluju prilično dobro, što znači da je ekonomski uticaj vrlo neujednačen, dodao je Bafet.

U martu prošle godine pandemija je zatvorila mnoga vrata u privredi. Hiljade malih preduzeća prisiljeno je zatvoriti vrata. U međuvremenu su trgovci i velike internet prodavnice preuzeli svoje kupce. Godina 2020. donela je najveći pad američkog BDP-a od 1946. godine.

“Još nije gotovo”, rekao je Bafet.

Uglavnom ga brine nepredvidivost, ali iako je situacija, posebno na početku pandemije, bila vrlo neizvesna, za većinu ljudi i kompanija ispalo je bolje nego što se u početku očekivalo.

Dobar je primer automobilska industrija koja ima rekordnu dobit. Čarli Manger, potpredsednik Berkšir Hataveja i dugogodišnji Bafetov poslovni partner, rekao je da je automobilski sektor stvorio uspeh koji ne bi imao bez pandemije. Zbog zatvaranja fabrika i posledičnog globalnog nedostatka poluprovodnika, proizvođači automobila i trgovci ostvarili su rekordnu dobit prilikom ponovnog otvaranja, jer su prodavali automobile i pre nego što su stigli do prodavnica.

Slavni milijarder priznao je u intervjuu da je i sam proživljavao trenutke finansijske neizvesnosti jer nije znao šta će se dogoditi s vazduhoplovnim kompanijama u vlasništvu BNSF Railway-a i NetJet-a.

Rekao je da je najveća lekcija koju je naučio iz ove pandemije kovida 19 koliko je svet loše pripremljen za hitne slučajeve. Bafet je uveren da sledeća, nova pandemija već dolazi, ali – kako je rekao za CNBC – kompanija nije spremna nositi se s njom.

“Svi znamo da postoji nuklearna, hemijska, biološka i sajber pretnja i da društvo još nije spremno nositi se s njom”, rekao je Bafet. Sledi pandemija kakvu još nismo videli, zaključuje.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …