Home / TEMA DANA / STROGO POVERLJIVA DOKUMENTA TAJNIH SLUŽBI: OLIVER IVANOVIĆ UBIJEN ZBOG KOSOVSKIH MARKALA..

STROGO POVERLJIVA DOKUMENTA TAJNIH SLUŽBI: OLIVER IVANOVIĆ UBIJEN ZBOG KOSOVSKIH MARKALA..

Istražitelji Tužilaštva za zločine OVK stupili su u kontakt sa Ivanovićem još dok je on bio u pritvoru. Intenzivirali su susrete u periodu pred njegovo smaknuće…

Naš izvor kaže da je lideru Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda nuđeno da bude zaštićeni svedok u postupku protiv organizatora bombaškog napada terorista na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999. godine, u subotu, tokom najprometnijeg pijačnog dana.

Znao za organizatora

– Taj slučaj je zbog sličnosti sa slučajem eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale poznat kao „kosovske Markale“ i Oliver Ivanović je imao saznanja ko stoji iza tog zločina. Mogao je da svedoči ko je to organizovao i da uperi prst u jednog poznatog moćnika. Taj je danas jedan od najuticajnijih ljudi na Kosovu – naglašava naš izvor.

Inače, danas za najmoćnije i najuticajnije ljude na Kosovu važe aktuelni predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, za koga važi da je kosovski vladar iz senke, moćniji čak i od predsednika i premijera, zatim premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači.

Kako objašnjava, ove informacije o Ivanovićevim kontaktima s istražiteljima poseduju strane bezbednosne službe.

– Obaveštajni podaci pokazuju da su istražitelji suda za zločine OVK stupili u kontakt s Ivanovićem još dok je on bio u pritvoru. Posebno su intenzivirali kontakt u periodu pred njegovo smaknuće – otkriva naš sagovornik.

Podmetnuta bomba

Slučaj u kojem je Ivanović trebalo da svedoči dogodio se desetak dana pred NATO bombardovanje 1999. i tada su od eksplozije podmetnute bombe na pijaci u Kosovskoj Mitrovici poginule tri osobe, među njima i dete, a 42 su ranjene. Teroristi su eksplozivnu napravu jake razorne moći postavili ispod tezge, na oko 10 metara od ulaza u pijacu.

Sud za zločine OVK na KiM formiran je uz snažnu opstrukciju političkih lidera Kosova, pre svega onih koji trenutno drže najvažnije poluge vlasti – premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.

Ovaj najmoćniji trojac Kosova sastavljen je od ratnog rukovodstva OVK i zato se s nestrpljenjem očekuju prve optužnice novog suda za zločine OVK na tlu KiM.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ove godine, upravo u periodu kada je priča o novom sudu bila posebno aktuelna. Ubice su ga ustrelile ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici.

HRONOLOGIJA

Ivanović je upucan sa šest metaka

Napadači su koristili „opel astru“, koju su zapalili posle zločina

Ni posle osam meseci nema osumnjičenih za ovo ubistvo

Beograd je dostavio Prištini sve informacije policije i BIA, a Priština poslala samo deo traženih podataka

Srbija od stranaca tražila satelitske snimke na dan ubistva, ali oni nisu dostavljeni „jer na njima nema ništa zbog magle“

Kamere na sedištu GI SDP u vreme ubistva nisu radile, ali su proradile 10 minuta nakon atentata

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …