Home / TEMA DANA / STROGO POVERLJIVO! N1: ŠTA VUČIĆ KRIJE U AFERI “PRISLUŠKIVANJE”

STROGO POVERLJIVO! N1: ŠTA VUČIĆ KRIJE U AFERI “PRISLUŠKIVANJE”

Iz dana u dan novi detalji u aferi “prisluškivanje”. Državne tajne, najpre je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čitao u jutarnjem programu Pinka, a sada se delovi tih dokumenata koje je, kako tvrde predsednik prećutao, pojavljuju u nedeljniku NIN.

Najvažnije pitanje koje postavljaju novinari je, sa kim se još čuo Vučić i zašto je to pokušao da sakrije?

Državne tajne” sve su manje tajna. Vučić je naveo imena nekoliko ljudi sa kojima se, između 2007. i 2012. često čuo, te tvrdi bezbednosne službe njih su zakonski prisluškivale, samo da bi saznale njegove planove. Neka imena je prećutao.

“Neke ljude nisam mogao da dobijem i nisam mogao da izgovaram njihova imena”, kazao je.

Međutim, nedeljnik NIN, u novom broju, tvrdi da zna “Šta je Vučić prećutao u aferi “prisluškivanje”.

“Bilo bi u redu da predsednik, ako je otvorio, sad otvori sve, a ne na nama novinarima da to radimo, to je on počeo nismo mi”, rekao je novinar Vuk Cvijić.

Novinari nisu počeli, ali tvrde da su uvidom u tajna dokumenta saznali sa kim je Vučić 2008. bio u kontaktu tokom nasilnih demonstracija zbog hapšenja Radovana Karadžića.

“Kada su bili nemiri, kada su bili povređeni i policajci i učesnici demonstracija, tada se čuo sa Kimijem, sa vođama navijača, recimo Milošem Radisavljevićem Kimijem, vođom Alkatraza to je navijačka grupa Partizana, čiji su pripadnici osuđeni za najteža krivična dela, a on sam je osuđen jer je ugrožavao sigurnost našoj koleginici Brankici Stanković”, dodao je.

Vučić je tokom gostovanja na TV Prva rekao da nikada u životu nije razgovarao sa Radisavljevićem. Međutim, baš demonstracije iz 2008. aktuelni predsednik je spomenuo u subotu, obilazeći radove na Trgu Republike, iako o tome nije ni pitan.

“Samo zato što nisu želeli da dozvole tu šetnju, jer za režim bila neprijatna, oni su doneli odluku da izubijaju ljude ovde, među njima sam bio i ja, ja nisam stradao, ali je Ranko Panić stradao. I niko nije kriv, a čovek je ubijen”, kazao je Vučić.

Vučić veruje da je zbog njega prisluškivan i sadašnji zamenik gradonačelnika Beograda.

“I Goran Vesić, lice indikativno po ekstremizmu?! Ej Vesić po ekstremizmu. Ja sam s Vesićem razgovarao o sportu i o tome šta se zbiva u vladajućoj partiji, jer je imao dobre informacije šta se zbiva u Demokratskoj stranci.

Prema istraživanju novinara, nije Vesić samo prenosio informacije iz DS-a.

“Vesić je u tom trenutku bio jedan od funkcionera Crvene Zvezde, mogao je odlučivati kako se raspoređuje novac, novac je davan vođama navijača za koje se ispostavilo da su učestvovali u nasilnim akcijama”, rekao je Cvijić.

I to nije jedino zašto su se bezbednosne službe interesovale za Vesića.

“Policijska akcija Master, gde je Vesić vođen pod imenom menadžer, ispitivala ga je. Služba za borbu protiv organizobvbanog kriminala, u istoj akciji ispitivan je i Čović, pod imenom patriota”, dodao je.

Cvijić u tekstu navodi i da su za Vučića posebno nezgodni česti razgovori sa Zoranom Majdakom, o čemu svedoči i zvanični dokument MUP-a u koji je NIN imao uvid. Majdaku se sudi, kao pripadniku organizovane kriminalne grupe, koja se tereti da je lažnim nagradnim SMS porukama prevarila više od 162 hiljade građana, za skoro 32 miliona evra.

“A ne kažu ljudima da sam se čuo sa njim zato što je bio suvlasnik radija Fokus, jer je to bilo jedino maleno mesto gde smo mogli da se čujemo”, tvrdi predsednik.

Vučić negira i da se u poverljivim dokumentima nalaze podaci o njegovim kontaktima sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom. Tvrdi – nikada sa njim nije bio na vezi.

Jelena Zorić (N1)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …