Home / TEMA DANA / STVARA SE NOVA JUGOSLAVIJA!? VUČIĆ, RAMA I ZAEV POTPISALI DEKLARACIJU O UKLANjANjU BARIJERA

STVARA SE NOVA JUGOSLAVIJA!? VUČIĆ, RAMA I ZAEV POTPISALI DEKLARACIJU O UKLANjANjU BARIJERA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije – Edi Rama i Zoran Zaev – potpisali su danas u Novom Sadu zajedničku deklaraciju o uklanjanju poslovnih barijera između tri države.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio i da će 10. novembra u Ohridu biti održan novi trilateralni sastanak na kome će biti predstavljene najkonkretnije mere, a koje su, kako je naveo, u interesu stanovnika sve tri zemlje.

„Sastanak je bio od izuzetnog značaja za naše zemlje, za Srbiju nesumnjivo, a dokument se zasniva na implementaciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene i koje promoviše i EU –  slobodi protoka robe, kapitala, usluga i ljudi“, rekao je on.

Vučić je istakao da stanovnici tri zemlje zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard i neuporedivo veću stopu zaposlenosti i da su svi u regionu – dobrodošli.

„Potrebno je da regulišemo međusobne odnose kako bismo podigli rast i razvoj u našim zemljama i da u mnogo čemu zajednički delujemo“, rekao je Vučić.

Rama je posle trilateralnog sastanka rekao da je regionu očajnički potrebno da ide napred i da je inicijativa, nazvana, inače, „mali Šengen“, otvorena za sve na zapadnom Balkanu.

Zaev je poručio da se zajedno sa Srbijom i Albanijom pokreće inicijativa za jače regionalno povezivanje i šalje poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, region 21. veka posvećen boljem životu.

„Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želeo da pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšti inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog teksta“, istakao je Rama.

Rama je rekao da otvorena pitanja koja postoje u samom srcu regiona ne bi trebalo da spreče strane da se „slože da se ne slažu oko nekih pitanja“, kao i da se dogovore oko onoga što se tiče svih građana.

Zaev je uveren da će uz pomoć ove inicijative region biti više poštovan, konkurentniji u svetu i privlačniji i garđanima Balkana da ostanu i žive u regionu, i stranim investitorima da prave planove na osnovu širokog opsega naših resursa.

„Definisali smo naredni sastanak na Ohridu gde ćemo nastaviti s konkretnim koracima i nadamo se da ćemo objaviti konkretne rezultate i potpisati sporazume“, dodao je Zaev..

„Mali Šengen“ će u punom sastavu biti tržište sa 20 miliona ljudi.

Dosadašnja iskustva su pokazala da kamioni sa robom na graničim prelazima između zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Vučić i predsednica vlade Srbije, Ana Brnabić, priredili su sinoć u Novom Sadu večeru za Zaeva i Ramu.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …