Home / TEMA DANA / SUKOB NA POMOLU? Amerikanci šalju avione na Ruse u Siriji!

SUKOB NA POMOLU? Amerikanci šalju avione na Ruse u Siriji!

Pentagon je saopštio da šalje borbene avione F-15C u Siriju, navodno da bi se borili protiv Islamske države. Međutim, ovi avioni imaju oružje samo za borbu u vazduhu, a islamisti pritom nemaju avione, piše „Dejli bist“.

amerika- sad- usa- avioni

Ovo znači da je pravi protivnik Rusija, odnosno zaštita američkih i savezničkih letelica od ruskih aviona na sirijskom nebu.

Lora Sil, portparolka Ministarstva odbrane SAD, zvanično je rekla američkom sajtu da je cilj slanja „F-15C Igl“ dvomotornih borbenih aviona u bazu Indžirlik u Turskoj, koje je Pentagon najavio krajem prošle nedelje, „obezbeđivanje bezbednosti“ NATO saveznika Amerike.

To bi moglo da znači da će avioni, koji imaju po jednog pilota i obično nose po osam raketa vazduh-vazduh, pomagati turskim vazdušnim patrolama duž granice sa Sirijom u presretanju aviona i helikoptera koji s vremena na vreme zalutaju na tursku stranu granice.

Ipak, „Dejli bist“ smatra da je verovatnije da će avioni F-15 služiti kao pratnja borbenim avionima i bombarderima koji napadaju trupe Islamske države u blizini položaja sirijske vojske i ruskih vojnih aviona koji od početka oktobra bombarduju Islamsku državu i sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD.

Silova je odbila da detalnije priča o slanju američkih aviona, ali je dala naznaku o pravoj nameni misije.

„Nisam rekla da nije u vezi sa Rusijom“, kazala je portparolka Pentagona.

Ruska ratna avijacija na području zapadane Sirije raspolaže nekolicinom borbenih aviona Su-30 čija je primarna primena u borbama u vazduhu. Kada su avioni Su-30 stigli u Siriju, to je odmah izazvalo pažnju, pošto Moskva inisitira da se njene snage bore s Islamskom državom, koja opet nema avione kojima bi se suprotstavila ruskim Su-30.

Avioni F-15 koje ratna avijacija SAD šalje u Tursku biće prvi američki borbeni avioni u tom regionu koji su striktno pravljeni za okršaje u vazduhu. Ostali njihovi borbeni avioni, uključujući F-22, F-16, A-10 i B-1, nose bombe i rakete vazduh-zemlja i fokusirani su na gađanje islamista na zemlji.

(Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …