Home / TEMA DANA / SVE DRAMATIČNIJE U VENECUELI- STRUČNJACI: MADURO ĆE PROĆI KAO GADAFI (VIDEO)

SVE DRAMATIČNIJE U VENECUELI- STRUČNJACI: MADURO ĆE PROĆI KAO GADAFI (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države žele da formiraju koaliciju za promenu vlade u Venecueli – izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton.

– Pokušavamo da dobijemo podršku za mirnu smenu vlasti sa (predsednika Venecuele) Nikolasa Madura na (predsednika parlamenta) Huana Gvaida, koga priznajemo za privremenog predsednika…

Želeo bih da vidim što je moguće širu koaliciju kako bismo smenili (Madura) i smenili ceo korumpirani režim. To i pokušavamo da uradimo – rekao je Bolton u intervjuu za Si-En-En.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“ i optužio SAD da pokušava da organizuje puč u Venecueli.

SAD su konfiskovale milijarde dolara vrednu naftnu imovinu zemlje i zapretile vojnom intervencijom protiv vlade aktuelnog predsednika. Maduro je optužio Gvaida za zaveru sa Sjedinjenim Američkim Državama u cilju svrgavanja legitimne vlade, uključujući i isporuku takozvane humanitarne pomoći kao plana za opravdavanje američke vojne intervencije.

Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Gvaido pozvao narod na opšte demonstracije

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido pozvao je narod Venecuele sutra na opšte demonstracije, što se poklapa sa njegovim povratkom u zemlju.

On je na svom Tviteru objavio da bi građani trebalo da se okupe u 11 sati po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Gvaido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obaveštenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama.

On je u subotu boravio u Ekvadoru, u sklopu ture po Južnoj Americi, kojom se nastoji da se poveća pritisak na predsednika venecuele Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Gvaido tvrdi da Maduro mora da podnese ostavku kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi, dok je, sa druge strane, Maduro rekao da je Gvaido deo zavere, protiv njegove vlade.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …