Home / TEMA DANA / VUČIĆ: AKO NE BUDE KOMPROMISA OKO KOSOVA, BIĆE KATASTROFA

VUČIĆ: AKO NE BUDE KOMPROMISA OKO KOSOVA, BIĆE KATASTROFA

Ako ne dođe do kompromisnog sporazuma ili dogovora oko Kosova – biće katastrofa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu koji je, uoči posete premijera Ðuzepea Kontea Srbiji, dao dopisniku italijanske agencije ANSA u Beogradu, ponovio šta je uslov Beograda za obnavljanje dijaloga sa Prištinom – da kosovsko rukovodstvo ukine stoprocentne takse na robu iz Srbije.

„Iako sve deluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja moći da dođemo do rešenja“, rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na „maksimalističke i provokativne“ mere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regionu.

„Za razliku od kosovskog rukovodstva koje svakog dana obmanju svoj narod neizvodljivim obećanjima po kojima će Priština dobiti sve a Beograd ništa, moja obaveza je da Srbima objasnim važnost kompromisa, koji nije poraz nego pobeda. Pobeda za budućnost Srbije“, rekao je on.

Srbi i Albanci, po njegovim rečima, su dva najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se garantovala regionalna stabilnost.

Predsednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a „čistim lažima“ je nazvao vesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

On je naveo da ceni posrednički rad visoke predstavnice Federike Mogerini, za razliku od kosovske strane koja kritikuje Brisel.

„Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir“, rekao je Vučić.

Check Also

UDARNO! KO NE PRIMI VAKCINU, NE MOŽE NA POSAO- KOVID PASOŠI BIĆE OBAVEZNI!

Nešto slično najavljuju i svetski državnici, poput britanskog premijera Borisa Džonsona i kineskog lidera Si …