Home / TEMA DANA / SVET MENJA MIŠLJENJE I PRIZNAJE: Kosovo nije država! EULEKS ničemu ne služi!

SVET MENJA MIŠLJENJE I PRIZNAJE: Kosovo nije država! EULEKS ničemu ne služi!

500

Osam godina od proglašenja nezavisnosti, očekuje se da će Kosovo doživeti najveći poraz u nastojanjima da se legitimiše kao država, piše prištinska Gazeta Blic.

Kako navode, planirano je jačanje uloge UNMIK-a.

Diplomatski izvori iz Njujorka su za RTV Dukađin rekli da nadležni komiteti Generalne skupštine UN usvajaju plan za reorganizaciju UNMIK-a, koja obuhvata i vraćanje UNMIK-u nadležnosti koje je predao Euleksu kada je evropska misija stacionirana na Kosovu.

Na taj način, prenosi Gazeta Blic, plan koji je do sada prošao više komiteta i u aprilu ili maju trebalo bi da prođe i budžetsku komisiju, omogućiće da od juna UNMIK formira Direkciju za vladavinu zakona i korektivne službe.

Isti izvori su objasnili da to podrazumeva i oduzimanje ovlašćenja Euleksu iz oblasti vladavine zakona, ali ne obavezno i ukidanje ove evropske misije, jer bi u procesu rekonstrukcije mogao da zadrži savetodavna i mentorska ovlašćenja vezana za kosovske institucije.

Premijer Isa Mustafa, ministri spoljnih poslova Hašim Tači, unutrašnjih poslova Skender Huseni i za prvosuđe Hajredin Kuči su sa tim upoznati, ali do sada nisu ništa rekli u javnosti, piše list.

Dok kosovske institucije ćute, misija UNMIK na Kosovu je prošle nedelje uzela nove prostorije za smeštaj osoblja, navodi se i ocenjuje da bi “ponovno jačanje UNMIK-a podrazumevalo značajno slabljenje državnosti Kosova i uspostavljanje novog pravnog poretka”.

Check Also

PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: ODALA SVE PODATKE I KODNO IME TAJNE MISIJE PENTAGONA (VIDEO)

Bivši američki kontraobaveštajac službe Američkog vazduhoplovstva, Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena …