Home / TEMA DANA / SVET U NIKAD VEĆOJ OPASNOSTI! PUTIN: BRANIĆEMO VENECUELU SVIM SREDSTVIMA (VIDEO)

SVET U NIKAD VEĆOJ OPASNOSTI! PUTIN: BRANIĆEMO VENECUELU SVIM SREDSTVIMA (VIDEO)

Rusija će braniti svoje interese i imovinu u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći sve mehanizme koji su nam na raspolaganju, za ruske medije je izjavio Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom i tom periodu odobrila je kredite Venecueli. Jedan kredit je dala naftna kompanija Rosneft koja je pozajmila novac venecuelanskoj firmi PDVSA.

Rosneft je dao 6 milijardi dolara kredita PDVSA, koji se do kraja ove godine mora u potpunosti vratiti kroz isporuke sirove nafte. Prema podacima „S&P Global Plats”, novembra 2018. godine, Venecuela ima 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu „Rosneftu”. Ruska kompanija ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli.

RT podseća da su SAD u ponedeljak uvele još jedan krug sankcija protiv PDVSA, kako bi „pomogli da se spreči preusmeravanje imovine Venecuele od strane Madura i očuvanja tih sredstava za stanovnike Venecuele”.

– Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra “ilegalnim”, znakom “nelojalne konkurencije” i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele – rekao je Peskov.

– Rusija procenjuje potencijalne posledice sankcija – dodao je Peskov.

Analitičari procenjuju, bez obzira na ishod političke borbe u Venecueli, Rosneft neće biti odsečen od venecuelanskih naftnih sredstava, jer je nafta gotovo jedini prihod koja zemlja može dobiti.

Analitičar u jednoj zapadnoj banci procenjuje da je imovina Rosnefta u Venecueli oko 2,5 milijarde dolara, plus još 2,5 milijardi dolara, koje trebaju da prihoduju za isporuku sirove nafte od kredita za PDVSA.

Podsećamo, SAD su prošle nedelje podržale Huana Guaida, predsednika Narodne skupštine, kao legitimnog predsednika Venecuele. Guaido se proglasio privremenim predsednikom.

– Put ka skidanju sankcija za PDVSA, je brzo prenošenje kontrole na privremenog predsednika ili narednu, demokratski izabranu vladu – rekao je ministar finansija Stiven T. Mnuči

Pogledajte video:

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …