Home / TEMA DANA / SVETSKI SUKOB BLIŽI NEGO IKADA- ITALIJANSKI STRUČNJACI OTKRILI NEKOLIKO ŽARIŠTA U KOJIMA PRETI RAT

SVETSKI SUKOB BLIŽI NEGO IKADA- ITALIJANSKI STRUČNJACI OTKRILI NEKOLIKO ŽARIŠTA U KOJIMA PRETI RAT

Verovatnoća početka novog globalnog sukoba veća je nego ikada, pa bi Rusija mogla biti uvučena u njega. Takve zaključke izneli su italijanski novinari.

Pre izvesnog vremena američki stratezi iz Saveta za spoljne odnose predstavili su izveštaj u kojem su stručnjaci identifikovali nekoliko regiona u kojima bi mogao izbiti novi svetski rat.

„Prema italijanskim stručnjacima, sve prognoze ukazuju na to da će sukob izazvati konflikt Sjedinjenih Država i Kine, u koji bi se Rusija i druge svetske sile mogle naknadno uvući“, Izveštava „InsideOver“.

Rat bi mogao izbiti zbog neslaganja između SAD-a i Kine oko statusa Tajvana. Upravo su ovaj scenario stručnjaci Saveta za spoljne odnose imenovali kao najverovatniji. Strateški cilj Sjedinjenih Država je očuvanje političke i ekonomske autonomije regiona.

Međutim, gotovo je nemoguće to postići bez izazivanja sukoba sa NR Kinom, kažu posmatrači.

Ako se Vashington nastavi pridržavati svoje strategije, tada bi između strana mogao započeti veliki rat. Nakon toga, može se proširiti na globalni nivo, a druge zemlje će biti uključene u to.

Međutim, ne izaziva smo ovaj region veliku zabrinutost stručnjaka. Južno kinesko more takođe može postati mesto početka globalnog sukoba.

Peking je vrlo osjetljiv na sve pokušaje američke mornarice da ospori dominaciju NR Kine u ovom strateški važnom regionu. Kao rezultat toga, između strana može doći do prepucavanja, što kasnije rizikuje da preraste u nešto više.

Evropsko pozorište vojnih operacija povezano je sa sukobom Rusije i zemalja NATO-a. Najveće žarište tenzija između strana je Crno more, koje bi, u teoriji, moglo postati mesto direktnog sukoba između Ruske Federacije i zapadnih zemalja.

Međutim, takav scenario razvoja događaja, prema stratezima, krajnje je neverovatan.

Najverovatnije će se napetost ovde osećati mnogo godina, ali neće ići dalje od dozvoljenog.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …