Home / TEMA DANA / SVI SE SPREMAJU ZA RAT: SVET NA IVICI NOVE KATASTROFE, SVETSKE SILE DRŽE VOJSKE U PRIPRAVNOSTI (VIDEO)

SVI SE SPREMAJU ZA RAT: SVET NA IVICI NOVE KATASTROFE, SVETSKE SILE DRŽE VOJSKE U PRIPRAVNOSTI (VIDEO)

Sve velike sile u svetu spremaju se za rat. Rusija, Kina, SAD, EU, Turska i Iran samo su neke od zemalja čiji su lideri i vojni zvaničnici prošle i ove nedelje zaoštrili ratnu retoriku, te građani na čitavoj planeti strahuju od izbijanja novog velikog sukoba.

Amerika

Amerika već dugo, naročito od dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa, preti ratom svim protivnicima. Međutim, bivši komandant vojske SAD u Evropi general-pukovnik Ben Hodžis prošle nedelje je na bezbednosnom forumu u Varšavi izneo zastrašujuću prognozu.

– Evropske zemlje moraju više da urade za svoju bezbednost jer Vašington mora da se izbori sa kineskom pretnjom na Pacifiku. Mislim da rat SAD i Kine nije neizbežan, ali postoji ogromna verovatnoća da će se dogoditi najkasnije za deset do 15 godina – upozorio je Hodžis.

Pre njega je Tramp u nekoliko navrata pretio Kini ratom, a njegovu odluku o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je Amerika potpisala sa Rusijom, mnogi su protumačili kao objavu rata Moskvi.

Kina

Zbog sve češćih pretnji SAD, Kina je prinuđena da uzvrati. Predsednik Si Đinping je u obraćanju vojnicima prošlog četvrtka doslovno poručio da se spreme za rat.

– Neophodno je da ojačamo vojsku i koncentrišemo se na pripreme za ratne borbe – naglasio je Si vojnicima zaduženim za odbranu Južnog kineskog mora.

Kina te vode smatra svojim, dok SAD to ne priznaju. Amerika Južno kinesko more posmatra kao međunarodne vode. Zbog toga su sve veće tenzije u tom regionu, budući da SAD tamo stalno šalju vojne brodove, a Kina ih borbenim avionima ili svojim fregatama tera.

Evropska unija

Norveška je trenutno domaćin vojnih vežbi NATO, najvećih od Hladnog rata, u kojima učestvuje više od 50.000 vojnika. Na taj način SAD i zemlje EU, od kojih je većina članica Alijanse, uz Švedsku i Finsku, koje to nisu, vežbaju za „odgovor na eventualnu agresiju Rusije“.

– Ova vežba je potrebna da bi se poslao snažan signal jedinstva – naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stručnjaci, međutim, tu vežbu tumače kao pripremu Evrope za rat.

– Vojnici zemalja EU imaju iskustva na bojištima na Bliskom istoku i u Africi, međutim, ovim vežbama upoznaće se sa evropskim terenom, a što je još važnije, sa terenom u blizini Rusije – objašnjavaju stručnjaci.

Rusija

Kao odgovor na zapadnu ratnu retoriku, Rusija se sprema za rat takođe. Zamenik direktora odeljenja za kontrolu i neširenje oružja ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Belousov objavio je početkom nedelje da se Moskva priprema za sukob velikih razmera.

– Na nedavnom sastanku zvaničnika iz Vašingtona i Moskve, SAD su optužile Rusiju da se sprema za rat. Da, Rusija se zaista sprema za rat. To mogu da potvrdim – rekao je Belousov.

Prema njegovim rečima, za to su krive SAD i njihova najava da će se povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je s Rusijom potpisan još 1987.

– Želja Vašingtona da uveća nuklearni arsenal naterala nas je da budemo u pripravnosti. Kad se SAD spremaju za rat, i Rusija se priprema za rat – istakao je Belousov.

I ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata je izjavio da je njegova zemlja spremna da odgovori na svaku vrstu provokacije. On ističe da Moskva nikad neće zadati prvi udarac, ali da je spremna da svom silinom odgovori na napad. O tome svedoči i novo supersonično oružje koje je Putin predstavio u martu, kao i nedavno održane vojne vežbe, najveće ikad u Rusiji, u kojima je učestvovalo čak 300.000 vojnika.

Turska

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zamerio se svom NATO savezniku Americi kupovinom ruskog raketnog sistema S-400. Od tada tvrdi da je i vojskom spreman da brani interese svoje zemlje, ko god da ih ugrožava, uključujući i SAD.

Prošle nedelje on je ponovo zapretio istrebljenjem Kurdima u Siriji, koje Ankara naziva teroristima, a njegov glavni savetnik Jigit Bulut izjavio je da je Ankara spremna da odgovori i na „agresiju“ Atine.

– Grčka će završiti katastrofalno za samo tri do četiri sata, ukoliko krene u rat protiv Turske – izjavio je Bulut nakon incidenta između grčke fregate i turskog istraživačkog broda na Mediteranu, koji umalo nisu zapucali.

Iran

Iran se nalazi pod konstantnom pretnjom Saudijske Arabije i njenih saveznika na Bliskom istoku, kao i SAD i Izraela. Stoga je ta zemlja uvek spremna za rat, a njena vojska svoje borbene sposobnosti usavršava na ratištu u Siriji, gde se bori na strani predsednika Bašara el Asada i Rusije.

– Iran je spreman da odgovori na agresiju SAD i Izraela – u više navrata je ponovio iranski predsednik Hasan Rohani.

Izrael

Izrael, koji se nalazi usred bliskoistočnih ratova, praktično je uvek spreman za oružani sukob. Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman prošle nedelje je optužio islamističku grupu Hamas da je orkestrirala sukob između palestinskih civila i izraelske vojske i najavio da njegova zemlja to neće trpeti.

– Ratovi se vode samo kad ne postoji drugi izbor. A sada više nema izbora – rekao je Liberman.

Ranije je premijer Izraela Benjamin Netanijahu zapretio Iranu da će ga uništiti jer podržava libanski Hezbolah u ratu u Siriji. U više navrata izraelski avioni bombardovali su položaje iranske vojske u Siriji, navodeći da su gađali „tovar oružja za Hezbolah“.

Šešelj otkrio šta mu je Zvezdan Jovanović priznao o ubistvu Đinđića.

Check Also

OVO SE KRIJE: ZAŠTO AMERIKA NIJE SMELA DA ODGOVORI NA IRANSKI NAPAD NA VOJNE BAZE..

Trećeg januara, iza ponoći, vesti o atentatu na iranskog generala Kasema Sulejmanija stigle su do …